ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ... , ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

 
Η βαρειά ήττα με 4 - 0 του Ολυμπιακού απομυθοποίησε σε μια νύχτα τον Μαρτίνς. Τον προπονητή που όλοι πίστευαν, κι όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλους, δηλαδή... Μαρινάκης. Είναι κι άλλοι, αλλά όλοι είναι Μαρινάκης. Είναι οι δημοσιογράφοι, οι οπλαρχηγοί των οργανωμένων και σία, όλοι συντάσσονται με τη γραμμή του εφοπλιστή.
Εκεί, λοιπόν, που όλοι συμφωνούσαν πως βρήκαν προπονητή για πολλά χρόνια, σε μια νύχτα... άλλαξαν. Τα μέσα που ελέγχονται από τον μεγαλόμετοχο της ΠΑΕ έβγαλαν γλώσσα κι άρχισαν να αμφισβητούν τον Πορτογάλο τεχνικό. Αυτός φταίει για την τεσσάρα από την Μακαμπί Χάιφα. Ο Μαρτίνς έκανε χοντρά λάθη κι αυτός είναι ο λόγος που η ομάδα παρουσίασε τέτοια χάλια. 
Το ανέκδοτο της εβδομάδος είναι αυτό. Ότι στον Ολυμπιακό για όλα φταίει ο σούπερ πετυχημένος προπονητής τις τέσσερις προηγούμενες σαιζόν. Με τα τρία πρωταθλήματα σερί. Γίνεται; Γίνεται όταν το αφεντικό έχει αποφασίσει να δώσει απολυτήριο στον Μαρτίνς.
Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Ο Μαρτίνς δεν ήταν προπονητής στον Ολυμπιακό, αλλά προπονητής του Μαρινάκη. Κι αυτό είναι το σωστό. Ο καναλάρχης, ο εκδότης, ο μέσα στα όλα και πουθενά στην απ' έξω Μαρινάκης είναι μάχιμος και στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι πρόεδρος από μακρυά όπως π.χ. ο Σαββίδης στον ΠΑΟΚ ή με εκπρόσωπο άλλον όπως ο Αλαφούζος στον Παναθηναϊκό. 
Πως, λοιπόν, είναι δυνατόν να αποφασίζει για όλα - και πολύ καλώς - ο Μαρινάκης και να φταίει για όλα ο... Μαρτίνς; Ο Μαρινάκης και μόνο ο Μαρινάκης εγκρίνει ή απορρίπτει οτιδήποτε αφορά την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει την επιτυχία του εφοπλιστή στο πρωτάθλημα. Είναι επικυρίαρχος στους τίτλους. Σε 12 χρόνια στον Ολυμπιακό ο Μαρινάκης πήρε δέκα πρωταθλήματα. 
Δεν υπάρχει καλύτερος ποδοσφαιριστής σε αξία από τον Φορτούνη στον Ολυμπιακό. Ποιος έκανε πέρα τον παικταρά; Ο... Μαρτίνς αποφάσισε να μην εμπιστεύεται τον Φορτούνη; Δεν το λες ούτε για αστείο. Όποιος το λέει καταργεί τον Μαρινάκη. Τον θεωρεί μαϊμού αφεντικό. Μην αναφέρουμε κάτι άλλο για να τονίσουμε ότι ο Μαρινάκης είναι επί της ουσίας κι όχι της πλάκας μεγαλομέτοχος. 
Τι σημαίνει ότι ο Μαρτίνς ήταν πρώτα προπονητής του ιδιοκτήτη της ανωνύμου εταιρείας Ολυμπιακός; Σημαίνει ότι ο Πορτογάλος ως καλός υπάλληλος είχε αποδεχθεί την επιχειρηματική αντίληψη του εργοδότη του. Με Μαρινάκη ο Ολυμπιακός κάνει μπίζνες και χρόνια τώρα λειτουργεί με στόχο την κερδοφορία. Ολότελα θεμιτό και υγιές. 
Πρωταρχικός στόχος δεν ήταν να κτιστεί ενδεκάδα και η ομάδα να αλλάξει κλάση. Αυτά είναι παραδοσιακά και ξεπερασμένα. Για ποιο λόγο να κυνηγήσει μια τέτοια καθαρά αγωνιστική επιδίωξη μια ντόπια ΠΑΕ αν θα προκαλούσε οικονομική ζημιά, σε μια αγορά μικρή, φτωχή και αντιεμπορική σαν την ελληνική; Ο Μαρτίνς κατέστη όργανο του αφεντικού της ΠΑΕ και κάθε μεταγραφική περίοδο ο Ολυμπιακός άλλαζε δέρμα. Μαζικές μεταγραφές ποδοσφαιριστών και μαζικές αποχωρήσεις. Κόσμος ερχόταν και κόσμος έφευγε από το κλαμπ. Μια κινητικότητα στο πνεύμα να αγοραστούν παίκτες και να μεταπωληθούν με περισσότερα χρήματα.
Δουλειά του Μαρτίνς ήταν να παρουσιάζει καλή εικόνα ο Ολυμπιακός, αλλά και να βελτιώνεται η αγοραστική αξία των ποδοσφαιριστών που αποκτούσε. Η μπάλα χάθηκε τα τελευταία δυο χρόνια. Από το κακό στο χειρότερο η ομάδα. Ναι μεν έπαιρνε το πρωτάθλημα από τους προβληματικούς αντιπάλους του, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αλλά ο Ολυμπιακός δεν βλεπόταν. Αυτό που έγινε με την Μακαμπί, σε δυο αγώνες να βάλει μόνο ένα γκολ, κι αυτό το μοναδικό γκολ να μην προέλθει από φάση, και από τύχη να φάει μόνο πέντε από κατώτερη αντίπαλο, δεν είναι... χθεσινό. Το αγωνιστικό πρόβλημα το 'χει ο πρωταθλητής και κάνει κρα.
Διαβαστε ακομα:

ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Η ΤΕΣΣΑΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ... ΜΑΚΡΙΑ