ΕΓΙΝΕ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ, ΜΟΙΑΖΕΙ ΧΘΕΣΙΝΟ, ΣΗΜΕΡΙΝΟ...

 
Αναφέρω το γεγονός γι' αυτούς που δεν το έζησαν, να το θυμίσω και σ' όσους το είχαν δει με τα μάτια τους. Και άσε τους μαλάκες να θαρρούν ότι κάτι άλλαξε, κάτι αλλάζει στην Ελλάδα. Σε πείσμα του θερμού ενδιαφέροντος  όλων των κυβερνήσεων να τα δίνουν όλα, προκειμένου να... εξυγιάνουν το ποδόσφαιρο. Γραφικότητες. Τα κόμματα πλακώνονται για να επικρατήσει το κράτος του δικαίου, της ισονομίας και της ομαλότητας. Καλαβρέζικα.

Πριν οτιδήποτε άλλο να πω ότι το εν λόγω συμβάν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας προέκυψε επί δικτατορίας. Με στρατιωτικούς «επιτρόπους» στις δύο ομάδες, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Ούτε, λοιπόν, με το φόβο της χούντας αποτρέπονταν οι χυδαιότητες στα γήπεδα. Αυτή είναι η αλήθεια.

Σα σήμερα 11 Μαρτίου, το 1973, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα, 22η αγωνιστική, με γάβρους αλλά και βάζελους στις εξέδρες. Διαιτητής ο έμπειρος και ικανός, αλλά άνθρωπος του κατηχητικού, ο δάσκαλος από την Λάρισα Τιμολέων Λάτσιος (1928 -2021). 
Φοβερά πράγματα. Πραγματικά ανεπανάληπτα, τρόπος του λέγειν, αφού δεν εξαφανίστηκαν οι γηπεδικές ακρότητες. Βάζω το φιλμ του αγώνα να τρέχει σε γρήγορο κινηματογραφικό ρυθμό. Προηγείται 0-1 ο Παναθηναϊκός με Παπαδημητρίου και αμέσως 1-1 ο Υβ Τριαντάφυλλος, ο οποίος αποβάλλεται στο 25 κιόλας. Τα πράγματα δεν είναι... ήρεμα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού- ξαφνικά μουδιάζουν με το 2-1 από τον Λοσάντα και πριν τελειώσει το ημίχρονο ο Γονιός ισοφαρίζει 2-2. Κάτι βρωμάει στο γήπεδο. Η απειλή έκρηξης αιωρείται στην ατμόσφαιρα. 
Ο Ρομαίν Αργυρούδης, ο μοναδικός σκόρερ στο ματς του πρώτο γύρου στη Λεωφόρο, στο 0 -1 του Ολυμπιακού, γίνεται αλλαγή στο β' ημίχρονο κάνει το 3 - 2. Απ' εκείνη τη στιγμή έγινε της Κορέας, του Βιετνάμ και του Ιράκ...

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν αφήνουν τον Λάτσιο να πάει στη σέντρα, δεν δέχονται το τρίτο γκολ. Κι ένας Τάκης Συνετόπουλος (1948 -2013) ξαφνικά αρχίζει να τρέχει από την περιοχή του Παναθηναϊκού, στο πλάτος της Θύρας 7 διότι τον έχει πάρει στο κυνήγι ο Βασίλης Κωνσταντίνου (1947), ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού. Το show! Τρέχει ο Τάκης στο ζιγκ-ζαγκ(!), πότε πάνω στο χορτάρι, πότε στα κουλουάρ του σταδίου, ανάμεσα σε κόσμο που κυκλοφορεί αντικανονικά εντός του αγωνιστικού χώρου, και από πίσω να τον καταδιώκει ο Βασίλης.

Αλήθεια, στον ποδοσφαιρικό... πολιτισμό πόσο έχουμε προοδεύσει; Για την Ιστορία αναφέρω ότι εκείνο το ντέρμπυ ΟΣΦΠ - ΠΑΟ πριν 50 χρόνια διακόπηκε, δεν τελείωσε ποτέ και το πήρε ο Ολυμπιακός στα χαρτιά με 2-0. Και μόνο ότι σήμερα γίνονται παιχνίδια χωρίς οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας δείχνει πόσο... πίσω προχωρήσαμε.

Από τους παίκτες του Ολυμπιακού σ' εκείνο το ματς έχουν πεθάνει και οι Λάκης Γκλέζος (1947 -2007), Γιάννης Κυράστας (1952 - 2004).

Διαβαστε ακομα:

ΓΙΑΤΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΓΑΠΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΣΙΕΤΑΙ