Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

 

Γιώργος Μπατατούδης. Όνομα ξεχασμένο, όμως έχει την δική του ξεχωριστή παρουσία στη μελαγχολική και σίγουρα περιπετειώδη Ιστορία του ντόπιου ποδοσφαίρου. Ιδιοκτήτης της Λάρισας, ποιος το θυμάται, ο δαιμόνιος και αυτοκαταστροφικός μηχανικός από τον Έβρο, στη συνέχεια του ΠΑΟΚ μεγαλομέτοχος. Ένα ακόμα αστέρι της επιχειρηματικής δράσης και χοντρά μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη. Αλήθεια, γιατί άνθρωποι άσχετοι, εντελώς άσχετοι με τα γήπεδα, αγοράζουν ομάδες; Για τον ίδιο λόγο που άσχετοι, εντελώς άσχετοι με τα ΜΜΕ, ξοδεύονται και γίνονται ιδιοκτήτες εφημερίδων και καναλιών. Γιατί; Η εύκολη και αξιόπιστη απάντηση στο ερώτημα βγάζει με κυνισμό την τυχοδιωκτική σχέση των επιχειρηματιών με την κυβερνητική εξουσία. Με τις ευλογίες των οπαδών των ομάδων.

Πάει καλά η ομάδα; Γίγαντας ο πρόεδρος, ας είναι έμπορας ναρκωτικών και όργανο αντεθνικών σκοπών. Δεν πάει καλά η ομάδα, γαμώ τον πατέρα του προέδρου, ας έχασε του κόσμου τα λεφτά στις μεταγραφές.

Τι ήταν ο Μπατατούδης; Απατεώνας ή κορόιδο, αξίζει να τον λυπάται κανείς ή να τον φτύνει; Λανθασμένο το ερώτημα. Η σωστή διατύπωση είναι αν κέρδισε ή έχασε λεφτά με την εμπλοκή του στον ΠΑΟΚ, γιατί κανένας άλλος λόγος παρά το προσωπικό του συμφέρον τον οδήγησε σε μια ΠΑΕ. Κι αν έχασε λεφτά γιατί να συμβεί αυτό, επειδή ήταν ανίκανος μπίζνεσμαν ή η μπάλα δεν προσφέρεται για επιχειρηματικά κέρδη;

Αντιληπτό ότι η κουβέντα είναι ακαδημαϊκή με αφορμή τον ''μπάτμαν'', το παρατσούκλι του Μπατατούδη επειδή κυκλοφορούσε με μαύρη παλτουδιά μέχρι τα πατούμενα. Αν μιλάμε προσωπικά για τον ίδιον, παίζουν όλα. Ότι ημιεπαγγελματίες ''παράγοντες'' και πρώην ποδοσφαιριστές μια ζωή κυκλοφορούν στον ΠΑΟΚ και τον δούλευαν, τον πρόδωσαν. Ο Μπατατούδης έβγαλε πολλά λεφτά από τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν ήξερε να τα παίξει κι έχασε επίσης πολλά; Μήπως καταστράφηκε χωρίς κανείς να είναι σίγουρος πως έφαγε το κεφάλι του λόγω και μόνον του ΠΑΟΚ.

Η περίπτωση Μπατατούδη μοιάζει μ' αυτήν του Ιβάν. Με μια διαφορά. Ότι ο ομογενής επιχειρηματίας έχει ένα σκασμό λεφτά. Γι' αυτό άντεξε ο Σαββίδης την προσωπική του αποτυχία στην ομάδα. Την αγόρασε το 2012 κι αφού πέντε ολάκερα χρόνια έκανε τις απίθανες γκέλες στις μεταγραφές και στις προσλήψεις προπονητών, πήρε τίτλο, το κύπελλο, το 2017. Και παίρνει το πρωτάθλημα μετά από 7 χρόνια, το 2019.

Όπως ο Μπατατούδης κάποια στιγμή έγινε στόχος των φανατικών και άκουσε μπινελίκια, έτσι τα είχαν βάλει και με τον Ιβάν, επειδή αγωνιστικά η ομάδα σταθερά έμενε πίσω. Όπως ο Μπατατούδης αγόρασε κανάλι, έτσι και ο Σαββίδης μπλέχτηκε και με τα μήντια.
Ο Μπατατούδης είναι ο πρώτος που σχεδίασε την Αττική Οδό. Έστησε κατασκευαστική εταιρεία, μπήκε στο παιχνίδι της διαπλοκής κι όταν έγινε μεγαλομέτοχος σε ΠΑΕ και τον ξεπαντελόνιασαν και τον σκυλόβριζαν. Σα σήμερα 24 Μαρτίου, το 2009, καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 10 χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή για το αδίκημα της υπεξαίρεσης 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών από την εταιρεία του Ιnteractive. Υπόθεση εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα του ΠΑΟΚ, που δεν κατέληγαν κατ' ευθείαν στο ταμείο της ΠΑΕ. Τον Ιούνιο του 2010 ο ''μπάτμαν'' συνελήφθη στην Λιβύη μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Τελικά, ο δυστυχής καθάρισε στο εφετείο και σήμερα είναι μπλεγμένος σ' άλλες ιστορίες.
Διαβαστε ακομα:

ΠΟΙΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ, ΚΟΚΚΑΛΗΣ, ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ