ΣΚΛΗΡΕΣ ΤΑΒΛΟΜΑΧΙΕΣ ΤΩΝ ΤΖΟΓΑΔΟΡΩΝ ΝΤΑΙΦΑ - ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

 

Ένας άγνωστος γάβρος από την Καλαμάτα ήταν ο Νταϊφάς. Πρωτακούστηκε στον πολύ κόσμο όταν απέκτησε το πακέτο μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, στα 52 του χρόνια. “Να πάρουμε εμείς τον Ολυμπιακό, να πούμε και στον Βαρδινογιάννη να πάρει τον Παναθηναϊκό, να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο...”. Έτσι έγινε; Δεν μπορείς να το πεις με σιγουριά. Με τη γέννηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το 1979, έπαιξε και ο μύθος στο πως βρέθηκαν αφεντικά των δύο αιωνίων αντιπάλων οι δύο κουμπάροι. Λέγεται, λοιπόν, ότι ο Σταύρος Νταϊφάς, στη λέσχη των εφοπλιστών, είπε στον γιο του συνεταίρου του, στον Δημήτρη Κωνσταντινίδη, μετέπειτα αντιπρόεδρο στην ΠΑΕ, μακαρίτης κι αυτός: “Εμείς τον Ολυμπιακό, ο Γιώργης τον Παναθηναϊκό...”. Τελικά ,στο ποδόσφαιρο, η αντιπαλότητα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, τσαλάκωσε τη φιλία των δύο προέδρων.

Σπαθής ο Σταύρακας και στον τζόγο. Του άρεσε το χαρτί, όπως και το τάβλι. Έκανε χοντρό παιχνίδι. Ένα εκατομμύριο, σε δραχμές μιλάμε, στο μονό παιχνίδι και όποιος το πάρει διπλό κερδίζει δύο εκατομμύρια. Πάμε; Πήγαμε.

Σκληρές και αλησμόνητες ταβλομαχίες έχουν καταγραφεί στην Ιστορία ανάμεσα στον Σταύρο Νταιφά, γεννημένο το 1926, και στον Γιώργο Βαρδινογιάννη, του 1936 αυτός. Ταβλομαχίες κάργα τζογαδόρικες και θεαματικές. Για σκέψου. Οι δυο κουμπάροι από το 1979 βρέθηκαν αντίπαλοι στο ποδόσφαιρο και σε πείσμα της της προσωπικής τους σχέσης κατέληξαν, λόγω ποδοσφαίρου, να μην μιλάνε. Η αντιπαλότητα στο πρωτάθλημα τους φαρμάκωσε, αυτό δεν είχε καταφέρει ο τζόγος. Ο Νταϊφάς, που πέθανε το 2014, σα σήμερα 24 Μαρτίου, έπαιρνε με τον Ολυμπιακό το ένα μετά το άλλο τα πρωταθλήματα από τον Βαρδινογιάννη και τον Παναθηναϊκό.

Αυτό γινότανε. Ο Νταϊφάς (φώτο με τον Γιάννη Κυράστα, ποδοσφαιριστή ακόμα του Ολυμπιακού) δεν άφηνε τον Βαρδινογιάννη να ακουμπήσει το πρωτάθλημα. Το πρώτο πρωτάθλημα το 1980 ο Νταϊφάς το πήρε μετά από μπαράζ με τον ισόβαθμο Άρη. Το τρίτο πρωτάθλημα το 1982, πάλι μετά από μπαράζ, αυτή τη φορά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Εδώ είμαστε.

Τη σαιζόν 1981-82 στον Ολυμπιακό παίζει ο Ουρουγουανός Εσταβίλιο, που έχει πρόβλημα με το διαβατήριό του και το θέμα επισημαίνει ο δικηγόρος του Εθνικού Πειραιώς. Ο Παναθηναϊκός είναι 8 βαθμούς μπροστά και με ένσταση μπορεί να διεκδικήσει τον μηδενισμό του Ολυμπιακού. “Δεν κάνουμε ένσταση” αποφασίζει ο καπετάνιος, “ο Παναθηναϊκός δεν θέλει βαθμούς στα χαρτιά”. Τελικά οι δύο αντίπαλοι έδωσαν μπαράζ και ο Ολυμπιακός πήρε το τρίτο σερί πρωτάθλημα.

Με την ευκαιρία, που η κουβέντα έφτασε στους ιστορικά αφεντικά των ΠΑΕ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Το πιο σημαντικό. Νταϊφάς και Βαρδινογιάννης ποτέ δεν αντιμετώπισαν το ποδόσφαιρο ως επιχείρηση. Δυστυχώς! Δυστυχέστατα!!! Υποτίθεται ότι το ποδόσφαιρο το 1979 γύρισε σελίδα, από “αμειβόμενο” έγινε επαγγελματικό, πιο σωστό είναι να το λέμε “επιχειρηματικό”, αλλά Βαρδινογιάννης και Νταϊφάς κατέληξαν να ενεργούν ως πρόεδροι ερασιτεχνικών ομάδων. Καμία σκέψη να οργανώσουν με στελέχη την ΠΑΕ, να την εκσυγχρονίσουν. Μεγάλες ομάδες, μικρομάγαζα με την αγωνία μόνο να πάρουν το πρωτάθλημα.

Διαβαστε ακομα:

Η ΑΠΙΘΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΣΤΟΥΠΗ ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ