ΑΥΤΟΣ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ!

 
Τον είπανε “βασιλιά” τον Πελέ, γιατί; Επειδή θεωρείται ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής της εποχής του. Όλων των εποχών ο καλύτερος. Δεν είμαι σίγουρος. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιος είναι ο μέγιστος ποδοσφαιριστής της Ιστορίας, ο μέγιστος γιατρός, ο μέγιστος δικηγόρος, ο μέγιστος πρωθυπουργός, στρατηγός. Επειδή οι εποχές δεν είναι ίδιες.

Αντίθετα, λέω εγώ, μπορείς να πεις ποιος είναι ο μεγαλύτερος συγγραφέας. Ο μεγαλύτερος φιλόσοφος. Ο μεγαλύτερος αρχιτέκτων. Ο μεγαλύτερος ποιητής, μουσικός. Επειδή το ταλέντο τους, η αξία τους είναι υπεράνω εποχών.

Να, γιατί είναι λάθος να γίνεται σύγκριση με τον Μαραντόνα. Έχουν μεταξύ τους μια διαφορά 20 χρόνια ακριβώς. Ο Βραζιλιάνος γεννήθηκε το 1940, ο Αργεντινός το 1960. Σε 20 χρόνια άλλαξαν πολλά στο ποδόσφαιρο, και ακόμα περισσότερα για τους γεννημένους μετά το 1980 ποδοσφαιριστές. 

Μέχρι τον Πελέ το ποδόσφαιρο το όριζαν οι χαρισματικοί ποδοσφαιριστές. Μετά τον Πελέ, όχι ακριβώς οι ποδοσφαιριστές αλλά το ποδόσφαιρο όριζε τους κανόνες του παιχνιδιού. Το πως θα προετοιμάζονται, το πως θα προσαρμοστούν αγωνιστικά στους ρυθμούς του παιχνιδιού και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τηλεόρασης.

Είναι και το άλλο. Δεν το συζητάμε ότι ο Πελέ ήταν ο ορισμός του ολοκληρωμένου ποδοσφαιριστή. Τα είχε όλα, δεν του έλειπε τίποτα. Σε κάθε στιγμή του αγώνα, σε κάθε φάση, λόγω των ποδοσφαιρικών του αρετών ήταν σε θέση να ενεργήσει ιδανικά. Πέρα απ' αυτό.

 

Έγινε βασιλιάς ο Πελέ επειδή ήταν ο καλύτερος ή, επειδή το ποδόσφαιρο είχε ανάγκη από μια θεότητα; Αν, δηλαδή, δεν είχε γεννηθεί ο Πελέ θα φορούσαν σ' άλλον το στέμμα;
Έχω κι άλλο ερώτημα. Αν ο κόσμος του ποδοσφαίρου σταματήσει να είναι διχασμένος ποιος είναι ο καλύτερος, ο Πελέ ή ο Μαραντόνα. Αν τελικά καταλήξουν ότι ο Αργεντινός είναι ο μέγιστος από καταβολής ποδοσφαίρου θα εκθρονίσουν τον Πελέ και θα ενθρονίσουν τον Μαραντόνα ή κάποιον άλλον στο μέλλον; Δύσκολο.
Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο θα μυθοποιείται ο Πελέ. Το ίδιο βέβαια και ο Μαραντόνα. Συμπέρασμα. Στο ποδόσφαιρο οι βασιλιάδες δεν πέφτουν. Δεν χάνουν το στέμμα τους.
Διαβαστε ακομα:

ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΠΑΛΑ