ΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΦΑΒΟΡΙ

 
Τα φαβορί υπάρχουν. Απλώς, δεν είναι άχαστα. Οι συγκυρίες, η μαγική ημέρα του αουτσάιντερ, η διαιτησία, όλα αυτά κάποια συγκεκριμένη στιγμή έρχονται τούμπα. \ Δεν είσαι σίγουρος ποτέ στη μπάλα. .

Μια ιστορία διδακτική από το υπέροχο μουντιάλ του 1982. Στην Ισπανία εμφανίστηκε ένα όχι μόνο μεγάλο, αλλά απόλυτο φαβορί. Η Βραζιλία. Ο Εντσο Μπεαρζότ, ο Ιταλός προπονητής, ένας μαιτρ των πάγκων είχε εικόνα πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έλεγε: «Η Βραζιλία είναι η μοναδική ομάδα που έχει 16 σταρ στο ρόστερ της. Θα το πάρει τόσο εύκολα όσο το 1958. Στον τελικό θα νικήσει την Γερμανία».

Το μελέτησε το θέμα ο Ιταλός μαέστρος, με την πίπα μόνιμο αξεσουάρ και το μυαλό ξυράφι. Δεν είχε υπολογίσει ότι εκείνη την ημέρα, 5η Ιουλίου, στο στάδιο Σαρία της Βαρκελώνης όλα θα ήταν υπέρ της Σκουάντρα Ατζούρα. Ο ίδιος είχε δώσει εντολές προς αυτή την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν περίμενε ότι θα είχαν αποτέλεσμα.

Η Ιταλία που βασιζόταν πάντα στην σκληρή, ακόμα και αντιαθλητική ελέω Τζεντίλε, άμυνα, μπήκε επιθετικά στον αγωνιστικό χώρο, αιφνιδιάζοντας τους Βραζιλιάνους που περίμεναν μια πιο συντηρητική προσέγγιση από τους αντιπάλους τους. Η Ιταλία φουλ επιθετική; Οι γείτονες δημοσιογράφοι είχαν χάσει την επαφή με το στρατόπεδο των Ατζούρι, λόγω εμπάργκο που είχε επιβάλλει ο Μπεαρζότ, κι έτριβαν τα μάτια τους

Ο Πάολο Ρόσι (1956-2020, με το κύπελλο του 1982 στα χέρια) ένας επιθετικός δυο χρόνια τιμωρημένος λόγω σκανδάλου δωροδοκίας και άσφαιρος μέχρι εκείνη την ημέρα, έκανε ένα από τα πιο ηχηρά χατ τρικ της Ιστορίας του ποδοσφαίρου. Εφάμιλλο με εκείνο του Τζεφ Χαρστ στον τελικό της Αγγλίας με τη Δυτική Γερμανία το 1966. Βοήθησε και ο μοναδικός αδύναμος κρίκος της Σελεσάο, ο τερματοφύλακας Βαλδίρ Πέρεζ. Εντάξει, ο πιο αδύναμος αν προσθέσουμε κι εκείνον τον αντιτουριστικό σέντερ φορ ονόματι Σερτζίνιο. Οπωσδήποτε και η φύση της Βραζιλίας έπαιξε το ρόλο της, η οποία είναι να επιτίθεται, όχι να προσπαθεί να διαφυλάξει τα κεκτημένα. Δυο φορές ισοφάρισε και πάλι δεν κάλυψε τα νώτα της. Κάπως έτσι ξεβρακώθηκε από την Ιταλία, που έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Απίθανη εξέλιξη.
Διαβαστε ακομα:

Ο ΠΡΩΤΟΣ ''ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ'' ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ