ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

 
Πριν από πέντε δεκαετίες περίπου, όχι τυχαία που αναφέρομαι στη δεκαετία '70, ούτε ένα πετροδολάριο δεν είχε επενδυθεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν είχαν εμφανιστεί τα τερατώδη χορηγικά προγράμματα και στα πιο διάσημα κλαμπ της μπάλας. Καμία ομάδα δεν είχε μπει σε χρηματιστήριο. Καμία ποδοσφαιρική επιχείρηση, λέω για τις ΠΑΕ, δεν είχαν παρκάρει στα Νησιά Κέυμαν, την Μαλαισία και τις Μπαχάμες.

Σήμερα. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, δύσκολα να βρεις αγγλική ομάδα, όχι μονάχα στην πρέμιερ ληγκ, που είναι δηλωμένη στην... Αγγλία. Η Ίντερ έχει έδρα την Ινδονησία, η Βαλένθια τη Σιγκαπούρη, η Αθλέτικο Μαδρίτης την Κίνα. Ρώσοι και Άραβες μεγαλομέτοχοι ορίζουν έδρα της ιδιοκτησίας τους ΠΑΕ στις Δυτικές Ινδίες, το Χονγκ Κονγκ, τις Παρθένους Νήσους. Οι ομάδες συμπεριλαμβάνονται σε αχανείς ομίλους επιχειρήσεων, εντελώς άσχετους με το ποδόσφαιρο. Όπως π.χ. η Μπλάκμπερν που είναι μέλος εταιρείας πουλερικών, κάποιες άλλες διαχειρίζονται από funds.

Ο βασιλιάς Πελέ υπέγραψε στις 3 Ιουνίου, το 1975, στον «Κόσμο» της Νέας Υόρκης. Τι σχέση έχει ο αρχάγγελος της ποδοσφαιρικής θρησκείας, ο πιο μεγάλος εκφραστής του φυσικού ποδοσφαίρου, η θεότητα της υψηλής τεχνικής και της δημιουργίας, της έμπνευσης κι όχι της «τακτικής» και των συστημάτων, με το... ποδόσφαιρο της Αμερικής. Με τη χώρα που γι' αυτήν όλα, τα πάντα όλα είναι show. Για πούλημα, για κατανάλωση, για κονόμα.

Στα 35 του χρόνια ο Βραζιλιάνος Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, ο γνωστός Πελέ, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με 11 εκ. δολάρια στην ανύπαρκτη ποδοσφαιρικά... ποδοσφαιρική ομάδα «Κόσμος» της Νέας Υόρκης, του ανύπαρκτου...ποδοσφαιρικού αμερικάνικου πρωταθλήματος. Το πακέτο ήταν χοντρό.

Γι' αυτό, όπως ο Πελέ, πήγαν να παίξουν στον «Κόσμο» (φώτο), δηλαδή να κάνουν κι αυτοί μια αρπαχτή, δυο ποδοσφαιριστές που κατά τους ειδικούς συμπεριλαμβάνονται στην κορυφαία 10άδα από καταβολής. Ο Ολλανδός Γιόχαν Κρόυφ και ο Γερμανός Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο Τζωρτζ Μπεστ είχε πάει στους «Αζτέκους» του Λος Άντζελες.

Να σημειώσω ότι εκείνες τις δεκαετίες και αρκετοί Έλληνες διεθνείς, στα τελειώματά τους, έβγαλαν μεροκάματο από ομάδες των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Για να βάλουν στην άκρη κάποιο κομπόδεμα

Διαβαστε ακομα:

ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΙ ΖΗΤΑΝΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΓΡΗ