ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΤΑ ΠΕΖΟΝΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

 
Στην Ελλάδα το δίδυμο της αντιπαλότητας είναι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Στην Αργεντινή επίσης οι δύο δημοφιλέστερες ομάδες της χώρας. Η Μπόκα Τζούνιορς και η Ρίβερ Πλαίητ. Και οι δύο γεννήθηκαν στη συνοικία Μπόκα του Μπουένος Άϋρες, αλλά για να επιδοτηθεί περισσότερο η αντιπαλότητα τους μπήκε στη μέση η παραμύθι φούρναρης κοινωνική, ταξική διαφορά.
Ο μεν  Παναθηναϊκός θεωρείται ομάδα των αστών, των βορείων προαστίων, του κεφαλαίου, της πλουτοκρατίας, ο δε Ολυμπιακός ότι εκφράζει τη λαϊκή τάξη, την εργατιά, τη φτωχολογιά. Ανύπαρκτα πράγματα.

Εφοπλιστές, κολεγιόπαιδα, τεχνοκράτες, βιομηχάνους θα βρεις οπαδούς του Ολυμπιακού. Και οικοδόμους, ταξιτζήδες, βιοπαλαιστές να υποστηρίζουν Παναθηναϊκό. Τα κλισέ πουλάνε, όμως. Οι ταμπέλες. Αριστερό κόμμα είναι, λέει, αλλά παίζει μπάλα όπως ένα δήθεν δεξιό. Είναι δεξιό κόμμα, λέει, και δεν έχει σχέση με τη δεξιά.

Μπόκα - Ρίβερ η σφαγή, το πάθος, ο τυφλός φανατισμός, όμως όλα κάποιες φορές κυλάνε πολιτισμένα. Ουδέν επεισόδιο. Τα παλιά έχουν πεθάνει, ακόμα και στην φλογερή Αργεντινή. Το 1968 σκοτώθηκαν 71 άτομα και αμέτρητοι οι τραυματίες στο γήπεδο. Σε ντέρμπυ της προλεταριακής Μπόκα με την Ρίβερ των ματσωμένων. Η «Θύρα 7» της Αργεντινής. Οι μπάτσοι θύμωσαν για τα μπινελίκια και τα αντικείμενα που τους έριχναν από την εξέδρα και δεν άνοιξαν μία θύρα. Ποδοπατήθηκε κόσμος, σκοτώθηκε αλά Θύρα 7 στο Καραϊσκάκη.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κάφροι. Αδιάφορο, αν υπάρχουν! Το πρόβλημα είναι ότι τους επιτρέπουν να κάνουν παιχνίδι. Το γήπεδο είναι ανοικτό στον πρεζάκια, και σ’ αυτόν που δεν παίρνει ουσίες, αλλά έχει ανάγκη να εκτονωθεί. Και την έχει βρει στο γήπεδο.

Κράτος και ΠΑΕ δεν διαχειρίζονται το ποδόσφαιρο όπως αυτό είναι. Θέαμα. Λαϊκή διασκέδαση. Όχι κάτι άλλο. Όχι αρένα. Όχι με ακροατήριο συναυλίας ροκ μουσικής.

Διαβαστε ακομα:

ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ