Ο ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ

 
Νίκος Γουλανδρής. Πρόεδρος στον Ολυμπιακό. Μεγάλος, ιστορικός, θρυλικός πρόεδρος, τον λες όπως θες. Αγαπούσε την ομάδα περισσότερο και από τον πιο φανατικό οπαδό. Να, μια άγνωστη ιστορία. Πολύ πριν γίνει πρόεδρος στην ομάδα ο Γουλανδρής καλούσε όλη την πιτσιρικαρία του νησιού να τους ταξιδεύει δωρεάν, όλα τα έξοδα δικά του. Κάθε εβδομάδα να τους πηγαίνει γήπεδο και να τους φέρνει πίσω στο νησί το παπόρι, για να βλέπουν Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Όνειρό του Γουλανδρή ήταν όλοι στην Άνδρο να γίνουν γάβροι.
Άλλο αγαπάω την ομάδα, άλλο αφήνω έργο πίσω μου. Άλλο, δηλαδή, τα πατήματά μου τα γράφει η Ιστορία. Μόνο δυο χρόνια έκανε πρόεδρος ο ρομαντικός μα την αλήθεια Γουλανδρής, την περίοδο 1972-74. Απογοητευμένος έφυγε όταν διαπίστωσε πως κάποιοι άνθρωποι της ομάδας ήταν λαμόγια του κερατά και το μόνο που είχαν στο μυαλό ήταν να κονομήσουν. Δεν άρεσε ατό στον καλοκάγαθο Γουλανδρής να πιάνεται κορόιδο, όμως δεν το απέφυγε. Ένας πονηρός Κεφαλονίτης, ένας μάρκα μ’ έκαψες, έφερε σακάτηδες ποδοσφαιριστές, τους παραμύθι φούρναρης ελληνικής καταγωγής, Πολέτι, Νικολάου και σία.
Ο ανοικτοχέρης Γουλανδρής έπαιρνε στον Ολυμπιακό ό,τι καλύτερο υπήρχε στην αγορά. Τον Αϊδινίου από Ηρακλή, τον Δαβουρλή από Παναχαϊκή, τον Σταυρόπουλο από Αιγάλεω κ.α. Περσίδη από Αυστρία, Ρομαίν και Υβ από Γαλλία κ.α. Και τα λαμόγια από δίπλα έκαναν τις τραβηχτικές διότι η προεδράρα μασούσε ότι το χαρτζηληκι θα πάει στον διαιτητή, στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Και τελικά έκατσε έτσι η δουλειά και ο Ολυμπιακός επί Γουλανδρή δεν μπορούσε να πληρώσει τους παίκτες. Και χρειάστηκε να τσοντάρει ένας άλλος εφοπλιστής, ο πατέρας του σημερινού προέδρου του Παναθηναϊκού, ο Αριστείδης Αλαφούζος.
Ο Γουλανδρής πέθανε σε νοσοκομείο της Καλφόρνια στις ΗΠΑ σε ηλικία 70 χρονών, στις 6 Αυγούστου 1983
Γιατί, λέει, δεν βάζει το χέρι στην τσέπη ο πρόεδρος. Η ατάκα κλισέ στο ντόπιο πρωτάθλημα πασών των κατηγοριών  Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Ξεφτύλα είναι να αξιολογείται ένας πρόεδρος για τα λεφτά που προσωπικά τσοντάρει στην ΠΑΕ, όχι για την προσφορά του σαν εγγυητής, σαν επιχειρηματίας. Ξεφύγαμε.
Διαβαστε ακομα:

ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ