Ο ΚΟΣΚΩΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Πηγή: INTIME
 

Αυτά γίνονται μόνο στο σινεμά. Είναι μία παραμυθένια ιστορία, πραγματική, κι εγώ έχω τους λόγους που θα την παρουσιάσω σαν ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά.

Ένα πρωινό, ίδιο σαν όλα τα άλλα, οι Έλληνες διαβάζουν μια είδηση πρωτοσέλιδη με την φωτογραφία κάποιου άγνωστου μπούλη. Ο 27χρονος Γιώργος Κοσκωτάς είναι ο νέος ιδιοκτήτης και πρόεδρος της τράπεζας Κρήτης. Πώς έτσι;

Μιλάμε για τον Κοσκωτά με αφορμή το γεγονός ότι σα σήμερα 1η Ιουνίου, το 1991, επέστρεψε στην Αθήνα και παραδόθηκε στις  ελληνικές αρχές. Η ιστορία του. Ο Κοσκωτάς από την Ελευσίνα προσλαμβάνεται στην τράπεζα Κρήτης, απλός υπάλληλος. Οι φιλοδοξίες του, όμως, δεν περιορίζονται σε ένα φτηνό υπαλληλίκι. Φεύγει για την Αμερική και εκεί τυπώνει κάρτες ότι είναι δόκτωρ, υψηλής κλάσεως τεχνοκράτης. Παράλληλα φτιάχνει μια μικρή επιχείρηση για να καθαρίζει τα τζάμια σε κτήρια εταιριών.

Επιστρέφει στην Αθήνα, ξαναπροσλαμβάνεται στην Κρήτης. Ο μεγαλομέτοχος αυτής της μικρής τράπεζας, με δύο υποκαταστήματα μόνον, ένα στην Πάτρα και ένα στην Αθήνα, αποφασίζει να την πουλήσει. Και ορίζει για τίμημα το ένα δις δραχμές, σημερινά λεφτά τρία εκ. ευρώ.

Ο Κοσκωτάς έκανε την απάτη του αιώνα και την πέτυχε διότι η κομπίνα του στηρίχτηκε στην μεγαλοφυΐα της απλότητας. Με έναν άλλον υπάλληλο της τράπεζας τα βάλανε κάτω και αποφάσισανε να προχωρήσουν στο απίστευτο. Πήγανε στο αφεντικό και του είπανε…

«… Κύριε Καρρά υπάρχει ένας επενδυτής, Ελληνοαμερικάνος, ο οποίος ενδιαφέρεται να αγοράσει την τράπεζα. Έχει έναν όρο, όμως. Ιδού, η επιστολή του προς εμάς.

Ζητάει να του παραχωρηθεί η διοίκηση της τράπεζας για 15 μόνο ημέρες για να διαπιστωθεί ότι τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας είναι αυτά που παρουσιάζονται. Εμείς είμαστε οι εκπρόσωποι του επενδυτή, εμείς θα αναλάβουμε την τράπεζα κι αν όλα είναι εντάξει θα σας καταβληθεί το ένα δις».

Στις καταθέσεις της τράπεζας Κρήτης υπήρχαν κυρίως τα πακέτα της Αρχιεπισκοπής. Περισσότερα από ένα δις ήταν τα λεφτά της Εκκλησίας. Ο Κοσκωτάς με τον συνεργάτη του σήκωσαν ένα δις και το έδωσαν στον Καρρά.

Η συνέχεια. Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση δίνει εντολή να καταθέτουν τα κεφάλαιά τους στην τράπεζα Κρήτης όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ , ΕΡΤ, ΟΠΑΠ κ.α.

Οργίασε ο Κοσκωτάς. Ένας ευγενέστατος, αξιοπρεπέστατος, μελιστάλακτος, πατέρας πέντε παιδιών, έβαλε μπροστά σε συνεργασία με τον Αντρέα Παπανδρέου να κτίσει ένα εκδοτικό θηρίο, την «Γραμμή». Σαν εκδότης ο Κοσκωτάς, κουλτουριάρης ων, είχε ξεκινήσει με ένα λογοτεχνικό περιοδικό με διευθυντή τον Μάνο Χατζηδάκη. Το σκάνδαλο Κοσκωτά βρήκε κατηγορούμενο τον ίδιον, ενώ αθωώθηκε στο ειδικό δικαστήριο ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Διαβάστε ακόμα:

Ικανοί για όλα οι Βαρδινογιάννηδες