ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ «ΠΟΥΛΑΜΕ» ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣ

 

Τα γράφω όσο πιο απλά μπορώ. Αν δεν ήμουν Έλληνας, σ' όποιο σημείο της γης να είχα γεννηθεί, θα ήθελα να επισκεφθώ την Ελλάδα. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο που θέλω να σημειώσω είναι ότι δεν θα με τραβούσε ένα ταξίδι στην Ελλάδα από εκείνα τα περίεργα τηλεοπτικά πλάνα στις εξέδρες των γηπέδων, όπου Έλληνες ντύνονται μασκαράδες. Με κάτι μαϊμουδένιες περικεφαλαίες και ασπίδες και αρχαίες ενδυμασίες. Ασόβαρα πράγματα.

Αυτοί που φορούσαν περικεφαλαίες και κρατούσαν ασπίδες ήταν πολεμιστές. Οπλίτες. Πολίτες. Πολίτες-οπλίτες. Σπαρτιάτες και Αθηναίοι. Δεν έκαναν την πλάκα τους. Παρακάτω,να πούμε τα δικά μας, γιατί δεν ξύπνησε ούτε αυτή η ιστορία της Αμφιπόλεως που συνεχίζει να γράφει και να προκαλεί.

Τα λεφτά που βγάζει η Ελλάδα από τα μνημεία της είναι λίγα. Πολύ λίγα. Τα λιγώτερα στην Ευρώπη. Γιατί; Δεν ξέρουμε να αξιοποιήσουμε τα αρχαία μας. Δεν ξέρουμε να τα εμπορευθούμε. Υπόθεση μάρκετιγκ, κυρίες και κύριοι.

Δεν είναι το χειρότερο κακό ότι είσαι ανίκανος να διαχειριστείς και να εκμεταλλευθείς την κληρονομιά σου, την περιουσία σου. Το χειρότερο είναι ότι δεν το παραδέχεσαι ότι είσαι της πλάκας. Και δεν παραχωρείς το δικαίωμα αυτής της μπίζνας σε ξένους, σε ξένη εταιρεία. Γιατί, όχι; Μόνον αντιπατριωτική ενέργεια δεν είναι αυτή.

Γιατί την Ακρόπολη π.χ. να την “πουλάει” ο δημόσιος υπάλληλος κι όχι μία ειδικευμένη εταιρεία; Λέω για την Ακρόπολη, το μουσείο της οποίας πέρυσι επισκέφθηκαν 330.000 τουρίστες. Τα “Μάρμαρα” της Ακροπόλεως στο Βρετανικό μουσείο είδαν 5 εκ. επισκέπτες. Εννέα εκατομμύρια ήταν οι επισκέπτες στο Λούβρο.

Λεφτά είναι αυτά. Κατά μέσο όρο η Ελλάδα από τους αρχαιολογικούς χώρους πήρε σούμα 6 ευρώ κατά τουρίστα. Μόνον. Στη σούμα 11,5 εκ. έσοδα. Κατά μέσο όρο σε κάθε χώρα της Ευρώπης το αντίστοιχο έσοδο ήταν 19,7 ευρώ κατά άτομο. Τεράστια διαφορά.

Διαβάστε ακόμα:

Το ευρωπαϊκό μίσος για τον Ελληνα