ΧΑΡΤΟΠΑΙΚΤΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ

 

Η Βιέννη είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που περισσότερο από κάθε άλλη επισκέπτονται τουριστικά οι Έλληνες μετά τον πόλεμο. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Υπήρχε πάντα έντονος ελληνισμός σ' αυτή την πόλη την περίοδο της τουρκοκρατίας και μέγας πλούτος ελληνικός. Ένα από τα πιο δυνατά ελληνικά ονόματα, ίσως το πιο δυνατό, στην Αυστρία ήταν του Σίνα. Βαρβάτο σόι. Δυναστεία. Βορειοηπειρώτικη οικογένεια.

Ο Σίμων Σίνας γέννησε τον Γεώργιο κι αυτός τον Σίμωνα το 1810. Ο βαρώνος Σίμων Σίνας δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα, αλλά όπως ο πάμπλουτος πατέρας του Γιώργος και ο παπούς του Σίμωνας έδωσε πολλά χρήματα για να γίνει τούτο και το άλλο στην πατρίδα. Όσα, όμως, και να χάρισαν αυτοί οι εθνικοί ευεργέτες ήταν λίγα σε σύγκριση με την περιουσία τους και τα κέρδη τους.

Μετά τον Σίμωνα τζούνιορ το όνομα Σίνας εξαφανίστηκε επιχειρηματικά, οικονομικά. Τους διέλυσε η χαρτοπαιξία. Τι συνέβη; Ο τζούνιορ παντρεύτηκε μια Ελληνορουμάνα, την Ιφιγένεια φον ντε Ουράλεβα, κόρη γουνέμπορα. Μητέρα του ήταν η Ελληνοουγγαρέζα Δέρα φον Μοράντα. Έκανε έξι παιδιά, δύο πέθαναν στη γέννα και έμεινε χωρίς γιο. Καλοπαντρεύτηκαν οι τέσσερις κόρες του, όμως ατύχησαν διότι πέραν από τους τίτλους ευγενείας οι δύο τουλάχιστον γαμπροί ήταν ρεμάλια.

Ο πρίγκηπας Γρηγόριος Υψηλάντης και ο Δούκας ντε Κάστρις, οι δύο από τους γαμπρούς που κληρονόμησαν την απίστευτη σε μέγεθος περιουσία του Σίνα, την σκόρπισαν στον τζόγο, στην χαρτοπαιξία. Οι άλλοι δύο γαμπροί του τζούνιορ Σίμωνα Σίνα ήταν ο ένας ο γιος του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και ο άλλος ο κόμης Βίμπφεν.

Εκτός από τις φιλανθρωπίες και τις ευεργεσίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αυστρία, την Ουγγαρία και την Βαυαρία, ο Σίμων Σίνας, που γεννήθηκε σα σήμερα 15 Οκτωβρίου το 1810, αγόρασε πολλά οικόπεδα στο κέντρο της Αθήνας. Ένας κρατήρας στη Σελήνη φέρει το όνομά του.

Διαβάστε ακόμα:

Εθνικός παίκτης και ευεργέτης