Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ

πηγή: Fosphotos
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ξαφνικά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άρχισαν να ανακαλύπτουν πόσο βάρβαρος θεσμός είναι η τρόικα, τουλάχιστον αυτή που κυβέρνησε την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τρεις γραφειοκράτες, κατά παράβαση κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησης, όπως παραδέχθηκε και ο επίτροπος Μοσκοβισί, έκαναν πέρα την εκλεγμένη κυβέρνηση, αγνόησαν τις ιδιομορφίες της ελληνικής οικονομίας και με συνταγές αμφίβολης αποτελεσματικότητας, μας πήγαν στη δεκαετία του 1980.

Μάλλον θα ήθελαν να μιμηθούν την αυθεντική σοβιετική τρόικα που εμφανίστηκε μετά το θάνατο του Στάλιν σαν η τριανδρία της εξουσίας... Η ρωσική λέξη τρόικα, όμως είχε να κάνει με την παραδοσιακή ιππήλατη άμαξα που έσερναν τρία άλογα ζευγμένα κατά μέτωπο.

Οι τρόικες εμφανίστηκαν τον 17ο αιώνα στη Ρωσία και την Ουγγαρία σαν ταχυδρομικές ή εμπορικές άμαξες που έτρεχαν με 50 χλμ. την ώρα και στα χρόνια της ρωσικής αυτοκρατορίας είχαν γίνει σύμβολο πλούτου.

Ωστόσο, η σύγχρονη τρόικα κρατά αυτή τα γκέμια στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης. Όλα δείχνουν, όμως, ότι σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Τουλάχιστον, με τη μορφή που τη γνωρίσαμε.

Διαβάστε ακόμα:

Φοροδιαφυγή η Βουγιουκλάκη, πείραμα ο Τσίπρας