Η ΠΥΡHΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

πηγή: Fosphotos
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Πιθανή έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε κατάρρευση της ευρωζώνης, ενώ πιθανή επιστροφή στη δραχμή, χωρίς να έχει προηγηθεί κατάργηση του ευρώ, θα είχε ανυπολόγιστο και ειδεχθέστατο ανθρώπινο κόστος.

Αυτές οι απόψεις του τσάρου της ελληνικής Οικονομίας Γιάννη Βαρουφάκη, που αλίευσα από άρθρο του που έγραψε το 2011, εξηγούν τον αέρα με τον οποίο η ελληνική πλευρά άρχισε τη διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για ένα μεγάλο όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, αν έχει μετρήσει σωστά τα πράγματα ο υπουργός.

Να δούμε, λοιπόν, τι βλέπει να γίνεται αν πεί η Ελλάδα φεύγω από το ευρώ.

«Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει το τέλος του κοινού νομίσματος, κόντρα σε ανεδαφικές εικασίες διαφόρων κύκλων, το ευρώ δεν θα αντέξει μια ελληνική έξοδο (εθελούσια ή μη). Δεν είναι τυχαίο που η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν προβλέπει διαδικασία εξόδου και, μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι έξοδος από το ευρώ σημαίνει και αποπομπή από την ΕΕ. Ο λόγος είναι απλός: Μόλις ανακοινωθεί η ελληνική έξοδος, θα στεγνώσουν τα ΑΤΜ στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τα Ιταλικά spreads θα φτάσουν το 25%, η αξιολόγηση του γαλλικού χρέους θα πέσει στο ΑΑ-, το Βέλγιο θα διαλυθεί και, πολύ σύντομα, η Γερμανία θα ανακοινώσει την δική της έξοδο από το ευρώ».

Και στη συνέχεια: «Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σημαίνει κατάρρευση της ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο θα το μετανιώσουν όλοι οι ευρωπαίοι (Έλληνες και Γερμανοί, Πορτογάλοι και Ολλανδοί κλπ)».

Επιστροφή στην υπανάπτυξη

Τι θα γίνει όμως στην Ελλάδα σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή; Ο υπουργός είναι κατηγορηματικός:

«Με μεγάλα ποσά σε ευρώ να κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, και ακόμη μεγαλύτερα να έχουν αποθηκευτεί εκτός τραπεζών στα διαφόρων ειδών σεντούκια ανά την επικράτεια και σε ξένους λογαριασμούς στο εξωτερικό, η έκδοση νέου νομίσματος θα δημιουργήσει μια διπλή, διαιρεμένη οικονομία. Από την μία θα έχουμε τις περισσότερες αποταμιεύσεις σε ευρώ. Από την άλλη θα έχουμε τους μισθούς και τις συντάξεις να βγαίνουν από τα ΑΤΜ των τραπεζών σε δραχμές. Με το που θα εισπράττονται, οι πολίτες θα προσπαθούν να ανταλλάσσουν τις δραχμές σε ευρώ, γνωρίζοντας ότι σε μερικές ώρες οι δραχμές τους θα υποτιμηθούν. Έτσι, θα έχουμε δύο Ελλάδες. Την Ελλάδα εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε ευρώ, και οι οποίοι θα εγκλωβιστούν σε μια τριτοκοσμική Ελλάδα. Και την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε ευρώ η εξουσία των οποίων θα είναι μεγάλη επί των υπόλοιπων.

Εφιαλτικά σενάρια

Για να νοικιάσεις ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα, συνεχίζει το άρθρο του Γ.Βαρουφάκη, θα πρέπει να έχεις ευρώ. Για να στείλεις τα παιδιά σου σε ιδιωτικό σχολείο, το ίδιο. Πολλοί έμποροι θα εμπορεύονται μόνο σε ευρώ ή θα ζητούν "τοκογλυφικά" ποσά σε δραχμές. Όμως οι μισθοί και οι συντάξεις θα παρέχονται σε δραχμές. Εν πολλοίς, η Ελλάδα θα θυμίζει την Τουρκία της δεκαετίας του '80 όπου η διττή οικονομία (μία για τους εξαθλιωμένους “ανατολίτες” που λειτουργούσε με ντόπιο νόμισμα και μία για τους “εξευρωπαϊσμένους” πολίτες που χρησιμοποιούσαν μάρκα, φράγκα και δολάρια) δεν επέτρεπε την ανάπτυξη παρά μόνο ενίσχυε την ανισότητα και την υποανάπτυξη.»

Τι κάνουμε λοιπόν;

«Πρώτον, δεν συζητάμε την επιστροφή στην δραχμή όσο το ευρώ υφίσταται αλλού. (Αν το ευρώ πεθάνει, και το σκεπάσει η ταφόπλακα, τότε η δημιουργία ενός νέου νομίσματος θα είναι εύκολη υπόθεση.)

Δεύτερον, δεν αποδεχόμαστε τις πολιτικές της ΕΕ που αποτελούν τον βασικό λόγο που το ευρώ σήμερα πεθαίνει».

Διαβάστε ακόμα:

Οι Γερμανοί δεν ξέρουν την Ιστορία τους