«ΕΚΒΙΑΖΑΝ ΤΟΝ ΓΑΠ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ»

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera προδημοσιεύει αποσπάσματα ενός βιβλίου που θα κάνει πάταγο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό, η Μαργαρίτα Παπανδρέου «είχε λογαριασμό στην HSBC ύψους 500 εκατ. ευρώ».

Το βιβλίο τιτλοφορείται «Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων» και υπογράφεται από τον Γαλλοιταλό πρώην εργαζόμενο της HSBC και αρμόδιο για θέματα πληροφορικής, Ερβέ Φαλσιανί και τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Il Sole 24 Ore, Άντζελο Μινκούτσι.

Ο Φαλσιανί είναι αυτός που διέρρευσε την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, που μαζί με άλλα στοιχεία για τους χρυσούς καταθέτες της εν λόγω τράπεζας χρησιμοποιήθηκαν για να επιβληθούν πολιτικές λιτότητας στις χώρες. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο άνθρωπος αυτός υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μέσω ΓΑΠ μπήκε στη συνταγή της λιτότητας για να μην μαθευτεί ότι η μητέρα του είχε καταθέσεις 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Ο Φαλσιανί θυμίζει τον Παπανδρέου και μιλάει για πίεση και εκβιασμό». Και εξηγεί. «Το 2011 την ηγεσία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για τη σωτηρία της Ελλάδας είχε αναλάβει ο Σαρκοζί που είχε αυτή τη λίστα και γνωρίζοντας τα ονόματα, μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Παπανδρέου».

Κατά τον Φαλσιανί, «όπως είχε συμβεί στις ΗΠΑ, η λίστα της Hsbc χρησιμοποιήθηκε σαν όπλο εκβιασμού και διαπραγματεύσεων. Στην Ελλάδα, η λίστα εξαφανίστηκε... Στην Ελλάδα, όπως και αλλού, δεν ξεκίνησε καμία επίσημη έρευνα».

Ο Γαλλοιταλός, ο οποίος καταζητείται από τις ελβετικές αρχές, παρέδωσε στις γαλλικές αρχές εμπιστευτικές πληροφορίες από τους λογαριασμούς της HSBC, προκαλώντας σεισμό με τις αποκαλύψεις του.

Διαβάστε ακόμα:

Παλιοί ευεργέτες και σημερινοί σκρουτζ