Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΚΕΡΔΗ - ΖΗΜΙΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Πώς άραγε θα βίωναν οι Έλληνες μία έξοδο της χώρας από το ευρώ, πως θα αντιδρούσαν οι τράπεζες, πως θα ήταν τα νέο νόμισμα και πως θα γίνονταν οι συναλλαγές;
Απαντήσεις στα δραματικά αυτά ενδεχόμενα προσπάθησαν να δώσουν οι οικονομολόγοι της Capital Economics Τζόναθαν Λόινς και Τζένιφερ ΜακΚίον μέσω του βρετανικού οικονομικού site, MoneyWeek.

Όπως σημειώνουν, μόλις γίνει γνωστό το Grexit θα υπάρξει έντονη αναταραχή στις αγορές, ενώ θα παρουσιαστεί και μεγάλη απώλεια καταθέσεων από τις τράπεζες.Αυτό θα οδηγήσει σε έλεγχο των κεφαλαίων, ενώ οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για ένα διάστημα. Η περίπτωση της Κύπρου το 2013 δίνουν το στίγμα για την ελληνική περίπτωση.
Φυσική εξέλιξη θα είναι το τύπωμα νέου εθνικού νομίσματος – ίσως με το όνομα «δραχμή». Τα ευρώ θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για μικρής έκτασης αγορές, ενώ η αγορά με κάρτες θα αρχίσει να κερδίζει έδαφος. Η ισοτιμία του νέου νομίσματος θα καθοριστεί σε σύγκριση με το ευρώ και πριν καν προλάβει να «περπατήσει», θα δεχθεί ισχυρή υποτίμηση που μπορεί να φτάσει και στο 40%. για να ανακτήσει η ελληνική οικονομία την ανταγωνιστικότητά της έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει και άλλα παράπλευρα ζητήματα, όπως μια μορφή χρεοκοπίας του χρέους του δημόσιου τομέα. Αυτό θα έκανε δυσχερείς τις συζητήσεις με τους πιστωτές, αλλά τουλάχιστον δεν θα υπάρχει ο βραχνάς της εξόδου, από τη στιγμή που έχει συμβεί έτσι και αλλιώς.

Όσο για την Ελλάδα, καταλήγει η ανάλυση, το Grexit στην αρχή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σε βάθος χρόνου θα δώσει έναν σημαντικό τόνο στην ελληνική ανταγωνιστικότητα, άρα και στην οικονομία της.

Τα δέκα βήματα

Βήμα 1 (λίγες ημέρες πριν από την έξοδο): Κλείνουν οι τράπεζες και τα ΑΤΜ και ανακοινώνεται η πρόθεση για έξοδο.

Βήμα 2 (Αμέσως μετά την απόφαση): Τυπώνεται νέο χρήμα και γίνεται έλεγχος κεφαλαίων

Βήμα 3 (Τη βδομάδα πριν από την έξοδο): Επιβολή και υποβοήθηση της μετονομασίας όλων των εγχώριων λογαριασμών, μισθών και τιμών.

Βήμα 4 (Τη βδομάδα πριν από την έξοδο): Ανακοινώνεται η πρόθεση για χρεοκοπία του δημόσιου χρέους κατά το ήμισυ και εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Βήμα 5 (Τη βδομάδα πριν από την έξοδο): Επαναπροσδιορισμός των διεθνών, ιδιωτικών οφειλών σε δραχμές, όπου είναι δυνατόν.

Βήμα 6 (Την ημέρα της εξόδου): Ανακοινώνεται η δραχμή, η ισοτιμία της με το ευρώ και η επιβολή ελέγχου των κεφαλαίων.

Βήμα 7 (Την ημέρα της εξόδου): Ανακοινώνεται ο στόχος για τον πληθωρισμό και την τήρηση αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων για το μέλλον.

Βήμα 8 (Λίγες ημέρες μετά την έξοδο): Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με χρέη σε ευρώ, χρησιμοποιώντας QE αν είναι απαραίτητο.

Βήμα 9 (Έξι μήνες μετά την έξοδο): Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε δραχμές, μικρή ποσότητα των διαθέσιμων ευρώ για τις απαραίτητες συναλλαγές με μετρητά.

Βήμα 10 (Έξι μήνες μετά την έξοδο): Όλα τα ευρώ αντικαθίστανται από δραχμές και η μετατροπή έχει ολοκληρωθεί.

Διαβάστε ακόμα:

Πόσα χρωστάμε σε κάθε ευρωπαίο πολίτη