Ο ΔΡΑΧΜΟΛΑΤΡΗΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ!

πηγή: Fosphotos
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αν οι δανειστές της χώρας επιμείνουν στην αντικατάσταση του Γιάννη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ένα μόνο τρόπο έχει να τους εκδικηθεί. Να τοποθετήσει στη θέση του τον επίσης καθηγητή Κώστα Λαπαβίτσα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηριστεί ως ο θεωρητικός της δραχμής, όταν το 2010 πρότεινε να μην ενταχθεί η Ελλάδα σε μνημόνιο αλλά να επιστρέψει στη δραχμή. Την περίοδο εκείνη ξεκίνησε επαφές με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ένας από μία ομάδα οικονομολόγων που συνομιλούσαν με τον Τσίπρα.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου που διατηρεί ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, υπήρξε πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος τον περασμένο Μάιο.

Το όνομά του συνοδεύτηκε από την πλευρά της ηγεσίας με αυτό του καθηγητή Βαρουφάκη, ο οποίος είναι «κόκκινο πανί» για την Αριστερή Πλατφόρμα. Έτσι αποσύρθηκαν και οι δύο υποψηφιότητες στο πλαίσιο του εσωκομματικού συμβιβασμού, για να επανέλθουν αμφότεροι στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Ο Λαπαβίτσας, μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη και με καταγωγή από τη Νάουσα, μόλις τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο έφυγε για το Λονδίνο, όπου σπούδασε Οικονομικά. Δηλώνει υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων και περισσότερο ευρωπαϊστής από αυτούς που του ασκούν κριτική. Υποστηρίζω, τονίζει, βαθύτατες μεταρρυθμίσεις και στο κράτος και στην οικονομία.

Εκτός από αγγλικά και -βεβαίως- ελληνικά, ο καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου μιλά και άπταιστα ιαπωνικά, αφού ειδικεύεται σε χρηματοπιστωτικά θέματα και στην ιαπωνική οικονομία έχοντας δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων. Επί τρία χρόνια έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο καθώς και σε πανεπιστήμια της Τουρκίας.

Ο Έλληνας οικονομολόγος έχει συνεργαστεί και με το ΑΚΕΛ στην Κύπρο, παρουσιάζοντας μια πρόταση για τη έξοδο της χώρας από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Διαβάστε ακόμα:

Προς Βατερλώ οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων