ΜΕΡΙΚΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Στα σεντούκια των σπιτιών τους μετέφεραν και πάλι τις οικονομίες τους οι Έλληνες καταθέτες, ανήσυχοι για την πορεία της οικονομίας και το φόβο επιστροφής στη δραχμή ή κουρέματος των αποταμιεύσεων τους. Και δεν μιλάμε για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή μερικά εκατομμύρια, αλλά πολλά δισεκατομμύρια.

Το εκπληκτικό είναι ότι την ώρα που οι πολίτες σε ποσοστό 85% δίνουν το πράσινο φως στον Τσίπρα να εφαρμόσει την πολιτική του, την ίδια ώρα του τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια.

Από τη μια οι πληροφορίες για δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και από την άλλη οι παλιές εξαγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Μανώλης Γλέζος, για αναγκαστικό δάνειο με τα χρήματα των καταθέσεων, έχουν θορυβήσει τον κόσμο, με αποτέλεσμα να στεγνώσουν οι τράπεζες από ρευστό.

Μέσα σε μόλις τρεις μήνες, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος έχασαν γύρω στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εκροών προέρχεται από αναλήψεις νοικοκυριών. Μέσα σε ένα μήνα έσπασαν προθεσμιακές καταθέσεις συνολικού ύψους 8,55 δις, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση καταθέσεων από επιχειρήσεις.

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν στα 148,042 δισ. έναντι 160,285 δισ. που ήταν στα τέλη του 2014, καταγράφοντας μείωση 12,24 δισ. ή ποσοστό 7,6%.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη τον Φεβρουάριο και εκτιμάται ότι οι επιπλέον εκροές θα είναι της τάξης των 10-13 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό ύψος των καταθέσεων περίπου στα 135 δισ. ευρώ. Εάν η εκτίμηση αυτή επαληθευτεί, τότε θα πρόκειται για το χαμηλότερο ύψος καταθέσεων από τον Νοέμβριο του 2004.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί βάζουν χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία