ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΤΟ ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΛΟ

 

Χρυσόβουλλο. Τι να 'ναι αυτό; Όλο και κάτι μαθαίνεις στη ζωή. Όταν έσκασε αυτή η ιστορία, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, στα ρεπορτάζ έπαιξε και το χρυσόβουλλο. Η χρυσή βούλα του αυτοκράτορα είναι. Ξανά μανά στα δικαστήρια η υπόθεση. Φοβερά πράγματα. Ανά κατά δια είχε γίνει η Ελλάδα πριν από 8 χρόνια με το σαματά, επί κυβέρνησης Κωστάκη Καραμανλή, με τις αλλαξοκωλιές του δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου και τότε έπαιξε στην αέρα το... χρυσόβουλλο. Ένα κωλόχαρτο, δηλαδή, που είχε επάνω του τη σφραγίδα του αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Σου λέει, λοιπόν, ο Εφραίμ, ο ηγούμενος της Μονής του Αγίου Όρους, του μοναστηριού που εδώ και χίλια χρόνια γνωρίζει το παιχνίδι της συνεξουσίας, της Εκκλησίας με την πολιτική, ότι έχω χρυσόβουλλο. Αυτό λέει ο ηγούμενος. Αυτή η έκταση είναι δική μου, αυτός ο κάμπος, αυτή η λίμνη, αυτό το βουνό, διότι με χρυσόβουλλο το παρεχώρησε στη Μονή ο αυτοκράτωρ.

Εδώ είμαστε. Γιατί ο αυτοκράτωρ χάριζε ακίνητη περιουσία στους καλόγερους; Μην το λησμονήσω. Ο αυτοκράτωρ δεν παραχωρούσε στους μοναχούς μονάχα χωράφια αλλά και το δικαίωμα να εισπράττει τους φόρους το μοναστήρι από τους μαλάκες τους πιστούς. Ούτε ανέκδοτα λέμε, ούτε γράφουμε σενάρια θρησκευτικής φαντασίας. Λέμε γεγονότα. Ότι οι ιερομόναχοι λειτουργούσαν και σα φορατζήδες.

Πονηρός ο αυτοκράτωρ. Γιατί να φτιάξω υπουργείο εφορίας και να πληρώνω εφοριακούς που θα τα αρπάνε από τους χωριάτες; Τη δουλειά θα την κάνουν οι άνθρωποι του Θεού στους οποίους πιο εύκολα θα πληρώνουν τους φόρους οι χριστιανοί. Και από την πλευρά τους οι καλόγεροι είχαν την ηθική υπουχρέωση να προσεύχονται για την ευτυχία και την μακροημέρευση του ηγεμόνα. Όχι, δηλαδή, ο άλλος να σου δίνει χρυσόβουλλα κι εσύ, ο ρασοφόρος να μη ζητάει ρουσφέτι από τον Θεό για πάρτη του αυτοκράτορα.

Τελικά, η Λίμνη Βιστωνίδας και η έκταση που γίνεται ντόρος σε ποιον ανήκει, στο δημόσιο ή, τη Μονή Βατοπεδίου; Στη Μονή ασφαλώς, εκτός κι αν δεν ισχύει το χρυσόβουλλο του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή.

Διαβάστε ακόμα:

Τώρα επιδόματα και σε τεμπέληδες