ΠΙΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΕΥΝΟΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Κάθε μέρα που περνά η κυβέρνηση μαθαίνει. Κι όσο μαθαίνει, τόσο αποσύρει ή παραπέμπει στο απώτερο μέλλον τα ευνοικά μέτρα και τις μειώσεις φόρων που έχουν εξαγγελθεί. Η πίεση για αύξηση των εσόδων είναι μεγάλη και κάνει τους μεν αρμόδιους υπουργούς προσεκτικότερους, τους δε πολίτες λιγότερο αισιόδοξους. Σαράντα μέρες μετά τις εκλογές, είμαστε πλέον σχεδόν βέβαιοι ότι ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων θα διατηρηθεί και το 2015 έστω και μειωμένος κατά 10-20%, καθώς για να αντικατασταθεί, θα πρέπει να εξασφαλιστούν έσοδα 2,65 δις.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες αλλαγής του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασής του με ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ήταν σαφής ότι για το επόμενο τετράμηνο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με δημοσιονομικό κόστος.

Πίσω ολοταχώς και στο αφορολόγητο των 500.000 ευρώ στον νέο φόρο που θα διαδεχθεί τον ΕΝΦΙΑ, στις νέες αντικειμενικές αξίες, ακόμη και στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα νούμερα δεν βγαίνουν και η πορεία των εσόδων το 2014 και τους πρώτους μήνες του 2015, ήταν τέτοια που το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίστηκε από το 1,49% του ΑΕΠ στο 0,6%.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, παραπέμπονται στο 2016, παρά την απόφαση του ΣτΕ για αναπροσαρμογή τους μέχρι τον Ιούλιο. Η αναπροσαρμογή του αφορολογήτου στα 12,000 ευρώ που εξαγγέλθηκε από τη Νάντια Βαλαβάνη στις προγραμματικές δηλώσεις, μάλλον δεν θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015, ενώ όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κουρέματος και της βασικής οφειλής.

Διαβάστε ακόμα:

Εκτός ΔΕΗ και στο σκαμνί ο Αρθούρος