ΠΡΑΚΤΩΡ ΘΟΥ - ΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αν ήταν πρόταση για το στήσιμο χιουμοριστικής εκπομπής ίσως να έπαιρνε άριστα. Μία κρυφή κάμερα που καταγράφει τα κόλπα επαγγελματιών για να κλέψουν το κράτος, μπορεί να αποτυπώσει σπαρταριστές σκηνές, με κυρίαρχη, φυσικά το παζάρι καταστηματαρχών με πελάτες για να κλέψουν από κοινού την εφορία.

Επειδή, όμως πρόκειται για πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη προς το Γιουρογκρούπ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, γελάει από τώρα και το παρδαλό κατσίκι της γηραιάς ηπείρου. Χωρίς να έχουν καν αρχίσει τα δοκιμαστικά.

Η ιδέα είναι να προσλαμβάνονται για μικρό χρονικό διάστημα -όχι παραπάνω από δυο μήνες ερασιτέχνες φορο-ελεγκτές, μεταξύ των οποίων και τουρίστες, νοικοκυρές και φοιτητές, οι οποίοι -ύστερα από βασική εκπαίδευση- θα είναι καλωδιωμένοι (με μικρόφωνα και κάμερες) θα βοηθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θα καταγράφουν δηλαδή την επιλήψιμη συμπεριφορά των επιχειρηματιών, θα παραδίδουν το στικάκι και από εκεί και πέρα θα αλλάξουν επάγγελμα. Θα γίνουν μόνιμοι μάρτυρες δικαστηρίων, όπου θα οδηγηθούν όλες αυτές οι υποθέσεις. Άλλες επειδή δεν θα φαίνεται καθαρά η παρανομία και άλλες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ο Βαρουφάκης πάντως είναι αισιόδοξος.

«Και μόνο η «είδηση» ότι χιλιάδες απλοί «παρατηρητές» βρίσκονται παντού εξοπλισμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας εκ μέρους των φορολογικών αρχών έχει τη δυναμική να αλλάξει τάχιστα τη φοροδοτική συμπεριφορά, υποστηρίζει.

Το πιθανότερο που μπορεί να συμβεί είναι η πρόταση Βαρουφάκη να χαρακτηρίσει το σύνολο της εισήγησης του στο Γιουρογκρούπ. Οπότε...

Διαβάστε ακόμα:

Μπλόκο στα αμαρτωλά μυστικά κονδύλια