ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος φαντάζει απλό αν το δει κανείς με τη ματιά του αρχαίου Έλληνα, που θεωρούσε καθήκον του και τη μεγαλύτερη θυσία προς την πατρίδα του που κινδύνευε... Τι θα έκαναν οι αρχαίοι Αθηναίοι αν ήταν στη θέση μας; Αναμφισβήτητα, ό,τι υπαινίχθηκε ο Βαρουφάκης, αλλά δεν το τόλμησε ποτέ. Θα επέβαλαν έκτακτη εισφορά στην ανώτατη τάξη κι αν μπορούσαν οι εύποροι, ας μην πλήρωναν. Οι ποινές που επέβαλαν οι Αθηναίοι στους φοροφυγάδες ήταν αυστηρότατες, ενώ οι φοροεισπράκτορες που δεν ήταν τίμιοι έπιναν το κώνειο.

Η εισφορά με την έννοια των εσόδων πέραν των τακτικών, δεν ήταν ασυνήθιστο φαινόμενο στην αρχαία Αθήνα. Οι πλούσιοι μαζί με τους μέτοικους πλήρωναν εκτάκτως για τα έξοδα της προετοιμασίας του πολέμου και για την κατασκευή μεγάλων έργων.

Από το 440 π.Χ. η Αθήνα επέβαλλε και στους συμμάχους της έκτακτη εφάπαξ εισφορά, τη λεγόμενη «επιφορά», και όταν οι άλλες πόλεις άρχισαν να διαμαρτύρονται ενόψει της Β' Αθηναϊκής Συμμαχίας, οι Αθηναίοι έκαναν ό,τι και ο Αλέξης Τσίπρας. Υποσχέθηκαν κατάργηση του φόρου, αλλά εκείνο που έκαναν ήταν να αλλάξουν το όνομα του από επιφορά σε σύνταξη.

Αν ένας πλούσιος αρνιόταν να επωμισθεί την έκτακτη εισφορά, έπρεπε να υποδείξει κάποιον άλλον που θεωρούσε πιο πλούσιο, προτείνοντας επίδοση, δηλαδή ανταλλαγή της περιουσίας του με την περιουσία του άλλου. Αν και ο άλλος αρνιόταν η ανάθεση κρινόταν στα αρμόδια δικαστήρια.

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν πρωτότυποι φόροι, όπως ο πορνικός, που κατέβαλλαν στο κράτος οι εταίρες και ο φόρος για τα δημόσια ουρητήρια. Φόροι πληρώνονταν και για να εξαχθούν προϊόντα από τα αττικά λιμάνια (πεντηκοστή), ή για να εισαχθούν εμπορεύματα από τις πύλες της πόλης (διαπύλιον).

Οι μέτοικοι έπρεπε να ανανεώνουν επί πληρωμή μία φορά το χρόνο την άδεια παραμονής τους στην Αθήνα (μετοίκιον), ενώ κατέβαλλαν και επιπρόσθετο τέλος για να έχουν το δικαίωμα να εργασθούν (ξενικόν).

Διαβάστε ακόμα:

Τι προβλέπει το σενάριο της Κύπρου