ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Με ένα απέραντο μωσαϊκό απόψεων μοιάζει ο Πειραιάς λίγο πριν οριστικοποιηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για τον ΟΛΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μελετά τρόπους απεγκλωβισμού του από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, την ώρα που ισχυροί κομματικοί παράγοντες και τοπικοί φορείς δηλώνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Ο Γιάννης Δραγασάκης ανακοίνωσε την παραχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών στους Κινέζους, αλλά στη συνέχεια κατέβασε το ποσοστό τους χωρίς, όμως να το προσδιορίσει επακριβώς.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Σταθάκης μιλά για πολυμετοχικότητα, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας για δημόσιο χαρακτήρα, ο Π. Λαφαζάνης για τίποτε απ όλα αυτά, η ΝΔ για ιδιωτικοποίηση, το ΠΑΣΟΚ για επιμέρους παραχωρήσεις και ο Δήμος Πειραιά για είσοδο ιδιωτών, αλλά σε επιμέρους δραστηριότητες.

Οι τοπικοί φορείς σφάζονται μεταξύ τους για το σενάριο περί παραχώρησης του 67 τοις εκατό. Πραγματική Βαβέλ. Το ενδεχόμενο αυτό μάχονται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος. Έχουν μάλιστα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετη στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Στο πλευρό τους αρκετοί όμοροι του Πειραιά δήμοι, συνδικαλιστικοί φορείς και ενώσεις.

Στον αντίποδα, υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης είναι μεταξύ άλλων το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ενώσεις επιχειρήσεων ναυπηγοεπισκευής, όπως ο Τρίτων και η ΒΙΠΕ Σχιστού, η Διεθνής Ναυτική Ένωση που εκπροσωπεί τους χρήστες του λιμανιού αλλά και πολλοί ακόμα μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που βλέπουν προοπτικές στην περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορικού λιμένα.

«Ενδιάμεση», κατά κάποιο τρόπο, είναι η τοποθέτηση άλλων. Για παράδειγμα ο ΣΕΕΝ που εκπροσωπεί τους ακτοπλόους μιλά για ανάγκη διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας σε κόστος, υπηρεσίες και υποδομές του τμήματος του ΟΛΠ στο οποίο λειτουργεί η ακτοπλοΐα.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται για τρίτη χρονιά. Χαρά στην υπομονή των Κινέζων...

Διαβάστε ακόμα:

Το έλεγε ο ΓΑΠ κι εσείς τον πιστέψατε