ΓΕΜΙΣΕ Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η Ελλάδα δεν ανήκει στον Τρίτο Κόσμο, αυτό είναι γνωστό. Εκείνο, όμως που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο άνθρωπος στον οποίον ανετέθη η προεδρία της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του εξωτερικού χρέους είναι, ποιος νομίζετε; Ο επικεφαλής της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου.

Ο Eric Toussaint είναι Βέλγος, σπούδασε Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και ξεκίνησε την καριέρα του από την Τέταρτη Διεθνή. Το 2003 ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης του ανατολικού Τιμόρ που μόλις είχε αποκτήσει τότε την ανεξαρτησία του, ενώ το 2005 βοήθησε την Αφρικανική Ένωση. Το 2007 ανέλαβε να ελέγξει το χρέος του Ισημερινού και μετά πέρασε από τη Βενεζουέλα και την Παραγουάη.

Κανείς δεν γνωρίζει το ύψος της αμοιβής του προφέσορα, ούτε τα άλλα ντεσού της συνεργασίας του με την πρόεδρο της Βουλής. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η λίστα των συνεργατών του που δημοσίευσε προ ημερών η Αυγή.

Ξεχωρίζουν ένας «πρώην ειδικός για τα δικαιώματα στην τροφή», μία ειδικός στις «νομικές παραμέτρους της παγκόσμιας φτώχιας», ένας «ειδικός της ανάπτυξης με βάση το εργατικό δυναμικό» και ένας καθηγητής με «ειδίκευση στον κοινωνικό μετασχηματισμό».

Οι εξειδικευμένοι αυτοί επιστήμονες πλαισιώνονται από έναν πρώην πολιτικό από τον Ισημερινό, ένα στέλεχος της «Πλατφόρμας Πολιτών» από την Ισπανία, ένα στέλεχος της βραζιλιάνικης Αριστεράς, ένα «στέλεχος του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος», έναν Γάλλο συνδικαλιστή και ένα πρώην στέλεχος των κυβερνήσεων Κολομβίας και Ισημερινού.

Διαβάστε ακόμα:

Ενας «Κοσκωτάνθρωπος» στο πλευρό του Βαρουφάκη