ΠΟΥΛΗΣΕ ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΝΤΖΑ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Μπροστάντζα. Μέχρι τώρα ο όρος αυτός είχε μόνο εμπορική σημασία. Κάτι σαν προκαταβολή ή καπάρο έναντι μιας παραγγελίας προιόντων ή παροχής υπηρεσιών. Από χθες, όμως, έχει και διπλωματική αξία. Ο πρόεδρος Πούτιν ήταν σαφής στην εξαγγελία του προς τον πρωθυπουργό.

«Διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα». Που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εισπράττει από τώρα, δηλαδή μπροστάντζα, το κέρδος της από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου και η χρηματοδότηση αυτή θα συμψηφιστεί, μετά το 2019, οπότε και θα αρχίσει να λειτουργεί το έργο. Είναι σαφές ότι πρόκειται για έμμεσο δανεισμό, που παρακάμπτει δύο επίσημες διαβεβαιώσεις. Του Ρώσου ηγέτη ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε κανενός είδους βοήθεια και του Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα επαίτης για να γυρίζει από χώρα σε χώρα και να ζητάει χρήματα. Η περίπτωση θυμίζει το διάλογο ενός φιλανθρώπου με έναν αδέκαρο, αλλά περήφανο νέο.

Φ: Θέλω να σε βοηθήσω γιατί σε εκτιμώ. Βάλε αυτά στην τσέπη σου.

Α: Με προσβάλλεις. Δεν θέλω καμιά ελεημοσύνη.

Φ: Μα, δεν πρόκειται για ελεημοσύνη. Ένα δάνειο σου κάνω. Όταν έχεις μου το επιστρέφεις.

Α: Άν είναι έτσι, θα το πάρω. Αλλά θα σου το επιστρέψω το ταχύτερο.

Ο επόμενος, μετά τον Πούτιν, αγοραστής θα ξέρει ότι στην Ελλάδα, λόγω του γνωστού οικονομικού προβλήματος, πουλάμε πάντα με μπροστάντζα και λίγες δόσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Μήνυμα Πούτιν με οξύρρυγχο και Χαβιάρι