ΘΕΑΤΡΙΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αν είναι αλήθεια ότι η δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων του δημοσίου έγινε κατόπιν απαίτησης, της τρόικας, δηλαδή των θεσμών, τότε οι Συριζαίοι πρέπει να πάρουν βραβείο υποκριτικής. Δεν ξέρω αν θα είναι το Όσκαρ ή το Χρυσό Βατόμουρο, πάντως βραβείο θα είναι. Προσέξτε πως πλασάρισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ο Συριζαίος αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών τη μεταφορά των διαθεσίμων της Περιφέρειας ύψους 343 εκατ. ευρώ.

«...Αυτή τη στιγμή χάνουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο το χρόνο από επιτόκια και σκοπός μας είναι να τα συγκεντρώσουμε όλα (σ.σ. τα διαθέσιμα ύψους 343 εκατ. ευρώ) σε ένα λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, μέχρι να ολοκληρωθεί διαγωνισμός με κλειστές προσφορές που θα προτείνεται το καλύτερο επιτόκιο από οποιαδήποτε τράπεζα».

Η... ιστορική εισήγηση έγινε στις 26 Μαρτίου, πολύ πριν μαθευτεί η είδηση για την προωθούμενη ΠΝΠ, παρουσιάστηκε δε σαν πρωτοβουλία της Περιφέρειας για μεγαλύτερο επιτόκιο. Ούτε κουβέντα για δημόσιο χρέος και ρέπος.

Με δεδομένο πάντα ότι η ιδέα για τη δέσμευση των διαθέσιμων προέρχεται από τους «θεσμούς», πολύ γούστο έχει και ο τρόπος με τον οποίον παρουσίασε το θέμα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ έκανε λόγο για αναγκαστική κίνηση, που απαντά στον «αισχρό εκβιασμό των δανειστών», και δεν αφήνει τη χώρα να πέσει στην παγίδα τους. Επίσης επανέλαβε τα επιχειρήματα ότι έχει ισχύ 15 μέρες, για να καταλήξει ότι... όχι μόνο δεν πρέπει να καταγγελθεί, αλλά πρέπει η Ομοσπονδία να ζητήσει από την κυβέρνηση να επιταχύνει τη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους!

Εφευρετικότατη στις δικαιολογίες και η «Ανοιχτή Πόλη», η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Αθηναίων. Αφού απείχε από την ψηφοφορία για τη δέσμευση των διαθέσιμων, με ανακοίνωση της βαφτίζει την ΠΝΠ έκτακτο μέτρο και παραβλέποντας ότι η ρύθμιση θεσπίστηκε κατ’ απαίτηση των δανειστών, απειλεί όσους την πολεμούν.

«Αλλιώς να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούν πραγματικά να γίνει διαπραγμάτευση αλλά να πάμε σε νέο μνημόνιο, να γίνουν απολύσεις, μειώσεις μισθών και ό,τι γινόταν τόσο χρόνια. Είμαστε στην ίδια βάρκα. `Η μαζί θα περάσουμε απέναντι ή μαζί θα βουλιάξουμε».

Μάλλον για βατόμουρο τους βλέπω...

Διαβάστε ακομα:

Οταν τα κομματικά στελέχη κολλάνε στο δημόσιο