ΙΡΑΝ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Εντός, εκτός και επί τα αυτά βρέθηκε ή μάλλον ξαναβρέθηκε η κυβέρνηση μετά τρίμηνη αποτυχημένη αναζήτηση της λύσης του ελληνικού προβλήματος σε εκτός Ε.Ε. πεδία. Κυβερνητικοί παράγοντες προαναγγέλλουν έντιμο πολιτικό συμβιβασμό με τους δανειστές, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι ναυάγησαν οι προσπάθειες για μετάγγιση ριάλ, ρεάλ και ρουβλίων στην ελληνική Οικονομία.

Η πρώτη κίνηση έγινε προς το Ιράν, όπου η τριμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γ. Τσίπρα συζήτησε την πιθανότητα βρέθηκε να αγοράσει η χώρα αυτή είτε ποσότητα ελληνικών ομολόγων είτε μέρος του ελληνικού χρέους.

Η προσπάθεια απέβη άκαρπη διότι οι παράγοντες της ιρανικής κυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε η ελληνική αποστολή αρνήθηκαν «να μπουν σε αυτή την περιπέτεια» επικαλούμενοι τις επιπτώσεις από τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος. Τουτέστιν ουκ αν λάβοις...

Ακολούθησε το ταξίδι του άναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κ. Ήσυχου στη Βραζιλία. Αφορμή η διεθνής έκθεση αμυντικών βιομηχανιών, Laad Defence & Security 2015, που έγινε στο Ρίο, όπου υπήρχε και ελληνική παρουσία με περίπτερο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Ο υπουργός που έχει μεγαλώσει στην Αργεντινή συναντήθηκε με κορυφαίους παράγοντες της κυβέρνησης της Βραζιλίας, η οποία μετά από μία μεγάλη περίοδο οικονομικής άνθισης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Για να αποφύγει τυχόν υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η πρόσφατα επανεκλεγείσα πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, στράφηκε στις περικοπές δαπανών με αναθεωρήσεις της νομοθεσίας για τη συνταξιοδότηση και γενικότερα της κοινωνικής της πολιτικής, με μειώσεις των επιδομάτων ανεργίας και των δαπανών για τον τομέα της υγείας. Στόχος της, η εξοικονόμηση 30 δισ. δολαρίων και ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1,2% για το 2015 και του 2% για το επόμενο έτος. Που να περισσέψουν, λοιπόν χρήματα και για την Ελλάδα.

Το τρίτο φλέρτ έγινε με τους Ρώσους, με επίκεντρο προκαταβολή έναντι μελλοντικής συνεργασίας στο θέμα των αγωγών. Τρία έως 5 δισεκ. ευρώ πρόκειται να προκαταβάλει άμεσα η Μόσχα στην Αθήνα για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, που θα περνάει από την Ελλάδα, έγραψε το περιοδικό Spiegel. «Η απόφαση αυτή θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων» φέρεται να δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στο περιοδικό, καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε έτσι να ανταπεξέλθει στην ασφυκτική πίεση ρευστότητας. Αλλά και αυτή η προοπτική εισροής ρουβλίων διαψεύστηκε με δηλώσεις από τη Μόσχα και την Αθήνα. Η συζήτηση για το πρόβλημα της χώρας γίνεται και πάλι στη γλώσσα του ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί οι δήμοι φοβούνται για τα αποθεματικά τους