ΤΟ 20% ZHTA ΡΗΞΗ ΜΕ ΕΕ ΚΑΙ ΔΡΑΧΜΗ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ξεκάθαρο παραμένει το ναι των Ελλήνων υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ευρώ, στο ΝΑΤΟ και υπέρ μιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές. Η είδηση, όμως είναι αλλού, στα αυξημένα ποσοστά όσων λένε όχι και ξεπερνούν το άθροισμα της δύναμης των κομμάτων που έχουν ταχθεί εναντίον.

Δεδομένου ότι τα αντιευρωπαϊκά ποσοστά κυμαίνονται ή και ξεπερνούν το 20%, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τη δύναμη 5% του ΚΚΕ, δεν αποκλείεται να εμπεριέχουν και απαντήσεις των οπαδών της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαντικό επίσης είναι ένα ακόμη στοιχείο της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Κάπα Research, η ραγδαία μείωση του αισθήματος ελπίδας προς την κυβέρνηση και η αντικατάσταση του από την ανησυχία και το θυμό. Να δούμε πρώτα τα στοιχεία για την άνοδο του αντιευρωπαϊσμού.

-το 71,9% δηλώνει ότι καλύτερο για τη χώρα είναι μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές έναντι του 23,2% που θεωρεί καλύτερη τη ρήξη.

-Το 72,9% επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ το 20,3% επιθυμεί επιστροφή στη δραχμή.

-Το 79,4% θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ΕΕ και το 73,7% στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα το 17,2% δεν επιθυμεί να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και το 22% δεν θέλει να παραμείνει η χώρα στο ΝΑΤΟ.

Υπαρκτό κίνδυνο εξόδου από το ευρώ «βλέπει» το 68,8%, ενώ το 24,1% δηλώνει ότι έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος.

Επίσης, το 36,1% θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ το 32,7% διαφωνεί.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το αίσθημα ελπίδας (43,3% τον Απρίλιο, 62,5% τον Φεβρουάριο) προς την κυβέρνηση μειώνεται και στη θέση του έρχονται η ανησυχία (52,9% τον Απρίλιο και 34% τον Φεβρουάριο) και ο θυμός (32,6% τον Απρίλιο, έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο).

Στο ερώτημα εάν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές η πλειοψηφία θα επέλεγε τον ΣΥΡΙΖΑ με 36,9%. Δεύτερο κόμμα η ΝΔ με 21,7% και ακολουθούν το Ποτάμι με 7,3%, η Χρυσή Αυγή με 5,7%, το ΚΚΕ με 5%, οι ΑΝΕΛ με 4,6% και το ΠΑΣΟΚ με 3,9%.

Διαβάστε ακόμα:

Τι κρύβει το δώρο της τράπεζας Πειραιώς