ΠΟΙΟΣ ΥΠΕΔΕΙΞΕ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΤΗΝ ΚΡΥΨΩΝΑ ΜΕ ΤΑ 750 ΕΚΑΤ.

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Στο στρατό οι διοικητές των μονάδων επιβραβεύουν τους καλούς στρατιώτες με τιμητικές άδειες, ενώ τιμωρούν τους κακούς με φυλακή ή στέρηση εξόδου. Έχει τύχει, όμως, να επιβραβεύουν και να τιμωρούν ταυτόχρονα τον ίδιο στρατιώτη π.χ. με δέκα μέρες φυλακή και δέκα μέρες τιμητική άδεια. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που ο στρατιώτης παραβαίνοντας τους κανονισμούς, έκανε μία ηρωική πράξη.

Στη θέση του διοικητή στρατιωτικής μονάδος βρέθηκε τις προάλλες ο Αλέξης Τσίπρας όταν έξαλλος από τη στάση του Στουρνάρα απέναντι στην κυβέρνηση, είδε στο πρόσωπο του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος τον από μηχανής θεό που, ύστερα από ένα δραματικό παρασκήνιο, έδωσε λύση στο μέγα πρόβλημα της ρευστότητας εν όψει της υποχρέωσης καταβολής την Τρίτη 750 εκατ, ευρώ στο ΔΝΤ.

Προηγήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στα κυβερνητικά γραφεία, ώσπου το πρωί του Σαββάτου, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισκέφθηκαν τον Στουρνάρα στο γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι ίσως οι μοναδικοί στην κυβέρνηση που διατηρούν καλή επαφή με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στον οποίον άλλοι μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός προσάπτουν την κατηγορία του υπονομευτή της κυβέρνησης με επιλεκτικές διαρροές στοιχείων εναντίον της εθνικής πολιτικής.

Στη σύσκεψη αυτή, λοιπόν, του Σαββάτου, υποδείχθηκε από τον Στουρνάρα η λύση της χρήσης των 650 εκατομμυρίων ευρώ που υπάρχουν σε ειδικό λογαριασμό του δημοσίου ο οποίος έχει ανοίξει πριν από περίπου 30 χρόνια και προορίζεται για την κάλυψη εξαιρετικά έκτακτων αναγκών του δημοσίου.

Αφού οριστικοποιήθηκε η επιλογή, έγιναν οι απαραίτητες επαφές της Τράπεζας της Ελλάδος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και τους άλλους δυο εταίρους (Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) προκειμένου να ληφθεί και η δική τους έγκριση η οποία ήταν απαραίτητη.

Έτσι, η κυβέρνηση μπόρεσε να πάρει αυτά τα χρήματα, να προσθέσει άλλα περίπου 90 εκατομμύρια από τα κρατικά έσοδα προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό των 750 εκατομμυρίων που ήταν η δόση προς το Ταμείο και να την εξοφλήσει.

Διαβάστε ακόμα:

Πού σκοντάφτει η λύση του ασφαλιστικού