ΠΟΙΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ 120 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Δεν θέλω να ρίξω ιδέες ούτε να εισάγω καινά δαιμόνια. Είναι βέβαιο, άλλωστε, ότι σύντομα θα αντιγράψουμε και σε αυτό άλλες χώρες. Μιλώ για τα φιλοδωρήματα ως μόνο τρόπο πληρωμής εργαζομένων, πρακτική αρκετά διαδεδομένη στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαικές χώρες. Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, τα φιλοδωρήματα που αφήνουν οι τουρίστες κάθε χρόνο στη χώρα ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια. Νόμιμα, αλλά άδηλα.

Το ποσό αυτό μπορούσε να καλύψει τη μισθοδοσία σε ετήσια βάση μαζί με τα δώρα και τα επιδόματα τουλάχιστον 12.000 υπαλλήλων. Σήμερα, τα χρήματα αυτά αποτελούν πρόσθετη απολαβή των υπαλλήλων της βαριάς ελληνικής βιομηχανίας, όπως λέμε τον Τουρισμό και προστίθενται στο μισθό τους.

Αντίθετα, σε πολλές χώρες του εξωτερικού και σε διάφορους κλάδους, όπως αυτόν των υπαλλήλων που βοηθούν τους πελάτες των σούπερ μάρκετ να βάλουν τα ψώνια τους σε σακούλες, το φιλοδώρημα είναι ο αποκλειστικός τρόπος πληρωμής.

Στην Ελλάδα κάθε τουρίστας αφήνει φιλοδωρήματα τουλάχιστον 10 ευρώ την περίοδο της παραμονής του στην Ελλάδα, ενώ οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί είναι από τους πιο ανοιχτοχέρηδες.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί κάνουν παιχνίδι με τη ρήξη οι δημοσκόποι