ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Φρούδες αποδείχθηκαν τελικά, οι προσδοκίες της κυβέρνησης και των Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων για χαλάρωση του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά οπωροκηπευτικά. Η ελληνορωσική προσέγγιση με αφορμή τον αγωγό, οι αλλεπάλληλες συναντήσεις Τσίπρα –Πούτιν και τα ατέλειωτα πήγαινε-έλα του Λαφαζάνη στη Μόσχα, δεν κατάφεραν να αλλάξουν ούτε κατ’ ελάχιστο τη ρωσική πολιτική.

Με διάταγμα της ρωσικής κυβέρνησης, το εμπάργκο στα ευρωπαικά φρούτα και λαχανικά παρατείνεται επί ένα ακόμη έτος και αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς οδηγεί τη χώρα μας οριστικά εκτός ρωσικής αγοράς. Το διάταγμα υπογράφηκε, την ώρα που έντονες ήταν οι φήμες για εξαίρεση της Ελλάδος και της Κύπρου από το εμπάργκο λόγω της κατάστασης των οικονομιών τους.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με τους διοικούντες το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής και Διακίνησης Φρούτων, «...καθίσταται σαφές ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον ένας στρατηγικός εταίρος για την ΕΕ και οδηγούν τη χώρα μας οριστικά εκτός της ρωσικής αγοράς - και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και χωρίς τη Ρωσία. Γι' αυτό ψάχνουμε για αγορές σε όλο τον κόσμο για τα ελληνικά προϊόντα».

Οι Ρώσοι το είπαν καθαρά στις τελευταίες συναντήσεις τους με τους Έλληνες αξιωματούχους. Το μέλλον σας είναι στην Ευρωπαική Ένωση.

Διαβάστε ακόμα:

Φράκαραν από τα ευρώ τα σεντούκια στα σπίτια