ΓΑΠ ΚΑΙ ΓΙΑΝΗΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

πηγή: Intime
 

Φαίνεται πως η αμοιβή για μία ομιλία ενός Ευρωπαίου αξιωματούχου σε διεθνές ακροατήριο σχετικά με την οικονομική κρίση, είναι ευθέως ανάλογη με τη ζημιά που έχει προκαλέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Παράδειγμα ο ΓΑΠ που έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη και οδήγησε την Ελλάδα στην άβυσσο των μνημονίων, εισπράττει 60.000 ευρώ ως βασικός ομιλητής.

Ο παλαιός συνεργάτης και φίλος του Γιάνης Βαρουφάκης που στη διάρκεια της υπουργίας του μας κόστισε γύρω στα 86 δισεκατομμύρια ευρώ, συνολικά, έχει πολύ μικρότερη ταρίφα.

Για μία συνέντευξη στη RAI πήρε 1000 ευρώ το λεπτό, ποσό απείρως μικρότερο από το κόστος παρουσίας του στην κυβέρνηση που υπολογίζεται σε 37.326 το λεπτό, αν διαιρέσει κανείς τα 86 δις. με τις 3.840 ώρες, που αντιστοιχούν στις 160 μέρες που έμεινε στο υπουργείο Οικονομικών.

Τις περισσότερες ομιλίες του, ο πρώην υπουργός τις πραγματοποιεί δωρεάν με στόχο την προώθηση του πανευρωπαϊκού δικτύου για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης. Η ταρίφα του, πάντως είναι μικρότερη των 60.000 δολαρίων, όριο που φαίνεται να έχει πιάσει μία μόνο φορά στη μακρινή Σιγκαπούρη.

Τις εμφανίσεις του τις κλείνει ένα βρετανικό γραφείο ομιλητών, το London Speaker Bureau, το οποίο διαθέτει ηχηρά ονόματα στην ατζέντα του, όπως τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν. Η ταρίφα του ΓΑΠ πρέπει να είναι 60.000 ακατέβατα.

Επίσης δεν ήταν λίγες οι φορές που ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε κλειστές διαλέξεις, με εισιτήριο από 300 έως και 500 ευρώ. Δίνει διαλέξεις σχεδόν αποκλειστικά στις ΗΠΑ, όπου έχει επισκεφθεί τα Πανεπιστήμια Στίβενσον στη Βαλτιμόρη και Λέσλεϊ στη Βοστώνη, το φημισμένο Χάρβαρντ, αλλά και το Ορεγκον.

Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει παιχνίδι με το πανίσχυρο αμερικανικό γραφείο ομιλητών Harry Walker Agency, το οποίο, μεταξύ άλλων, εκπροσωπεί μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, όπως τον Μπιλ Κλίντον, τον Κόφι Ανάν, τον Ισραηλινό Σιμόν Πέρες και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Διαβάστε ακόμα:

Οταν τα χαράτσια γίνονται φόροι και οι φόροι χαράτσια