ΑΦΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΑΝΤΙΝΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΑΣΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αυτά τα λόγια μόνο ένας επαναστάτης του νεοφιλελευθερισμού- αν υπάρχουν φυσικά τέτοιοι- μπορούσε να τα πεί χωρίς να προκαλέσει θυμηδία. Ότι δηλαδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις διέπραξαν τραγικό λάθος στην ιστορία, επειδή λόγω δειλίας τρέναραν την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων με αποτέλεσμα να χαθεί η δυναμική.

Αν τα έλεγαν αυτά ο Στέφανος Μάνος, ή ο Α. Ανδριανόπουλος ή ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν θα προκαλούσαν καμιά έκπληξη. Τα είπε, όμως όχι ένας απλός υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Δημήτρης Μάρδας, καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου επί ΠΑΣΟΚ και... εσχάτως φίλος των Σαντινίστας και των Τουπαμάρος, όπως αποκάλυψε ο ίδιος μετά την υπουργοποίηση του στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα.

Η είσοδος του Μάρδα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει μεγάλη έκπληξη τότε, καθώς ο καθηγητής είχε τη φήμη ακραιφνούς μνημονιακού. Αιτιολογήθηκε επαρκώς, ωστόσο
με το επιχείρημα ότι ήταν ο μόνος που ήξερε πώς να παταχθεί η λαθρεμπορία καυσίμων, τομέας όπου, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε καμία επαναστατικότητα. Αντ’ αυτού, διέρρευσαν πληροφορίες για το επαναστατικό παρελθόν του υφυπουργού, ο οποίος ενώ ήταν φοιτητής, επισκέφθηκε τους Σαντινίστας στη Νικαράγουα, τους αριστερούς αντάρτες που μάχονταν το καθεστώς Σομόζα. Στις 19 Ιουλίου του 1979 οι Σαντινίστας ανέλαβαν την εξουσία με επικεφαλής τον Ντανιέλ Ορτέγκα.

Οι Σαντινίστας υποστήριζαν τη δημιουργία λαικής κυβέρνησης και προσδιόριζαν το κίνημά τους ως «αντι-ιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό και λαικό». Πραγματοποίησαν σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα στην οικονομία, την εκπαίδευση, την υγεία και τον αγροτικό τομέα κατά το μοντέλο της Κούβας.

Ο Μάρδας δήλωνε θαυμαστής και των Τουπαμάρος, μία οργάνωση αντάρτικου πόλης, η οποία έδρασε στην Ουρουγουάη τη δεκαετία του '60 και του '70. Οι Τουπαμάρος πήραν το όνομά τους από τον επαναστάτη και μετέπειτα αυτοκράτορα των Ίνκας Τούπακ Αμάρου. Υπήρξαν αποτέλεσμα της ένωσης του Κινήματος Υποστήριξης Χωρικών (Movimiento de Apoyo al Campesino - Μοβιμιέντο ντε Απόγιο αλ Καμπεσίνο) και των μελών των εμπορικών και αγροτικών ενώσεων-συνεταιρισμών που ίδρυσε ο Σέντικ σε φτωχές, αποκλεισμένες και απομακρυσμένες αγροτικές ζώνες της χώρας.

Μισό αιώνα από τότε ένας θαυμαστής τους, που τυχαίνει να είναι υφυπουργός στην πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδος, χτυπιέται γιατί δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε η
...επανάσταση των μνημονίων με τις περικοπές και τα άλλα βάρβαρα μέτρα. Γελάμε ή κλαίμε; Ιδού η απορία.

Διαβάστε ακόμα:

Οταν η παταξη της φοροδιαφυγής γίνεται πλάκα