ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ...ΑΥΞΗΣΕΙΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Θα μας δουλεύουν ασφαλώς. Η ΔΕΗ, λέει, θα κάνει μειώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Πόσες; Μιλάνε για 5-6 ευρώ ετησίως. Σπουδαία τα λάχανα, θα μου πείτε. Πριν το σχολιάσετε, προσέξτε τι ακριβώς συμβαίνει. Γιατί η είδηση προβάλλεται σαν συγκλονιστική, καθώς δεν συμβαίνουν κάθε μέρα μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόκειται, λοιπόν, για μειώσεις που δεν αποφάσισε η ΔΕΗ, αλλά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αφορούν αποκλειστικά τις λεγόμενες «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» που φορτώνονται πάνω στους λογαριασμούς, δηλαδή όλα εκείνα τα «χαράτσια» όπως το περιβόητο τέλος ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), τις χρεώσεις δικτύων, και του συστήματος μεταφοράς.

Οι χρεώσεις αυτές έχουν φτάσει να αντιστοιχούν- κρατηθείτε- μέχρι και στο 50% της αξίας ενός λογαριασμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΕΤΜΕΑΡ από τριάντα λεπτά που ήταν το 2010, έχει αυξηθεί στα 26,30 ευρώ για κάθε 1000 κιλοβατώρες, δηλαδή κατά 26.000%.

Από το 2016 το ΕΤΜΕΑΡ, σύμφωνα με την είδηση, θα μειωθεί για τα νοικοκυριά κατά 5,49%, και θα διαμορφωθεί στα 24,87 ευρώ ανά χίλιες κιλοβατώρες. Θα μειωθεί. Λέμε τώρα. Κρατήστε μικρό καλάθι, καθώς το αίτημα που υποβλήθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη στον Επίτροπο Κανιέτε να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο κλαμπ των 10 κρατών που δικαιούνται δωρεάν ρύπους στην ηλεκτροπαραγωγή, συνάντησε άρνηση για μια σειρά από τυπικούς, αλλά και ουσιαστικούς λόγους.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων ακολουθήσουν του χρόνου ανοδική τροχιά στα διεθνή χρηματιστήρια, τότε η ΔΕΗ, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί να ενσωματώσει στα τιμολόγιά της αυτό το κόστος. Με τον τρόπο αυτό, αντί για μειώσεις στο ρεύμα, του χρόνου θα μιλάμε για αυξήσεις...

Γιατί γελάτε;

Διαβάστε ακόμα:

Τέλη με το λίτρο, ανοησίες με το κιλό