ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΤΑΞΕΡΞΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Για δεύτερη φορά επί Τσίπρα, η ...Περσική αυτοκρατορία, που τώρα λέγεται Ιράν έκλεισε κατάμουτρα την πόρτα στους Αθηναίους που είχαν σπεύσει να ζητήσουν τη βοήθεια του... μεγάλου βασιλέα. Δηλαδή επενδύσεις.

Η πρώτη απόπειρα έγινε από τον εξάδελφο του πρωθυπουργού Γιώργο Τσίπρα κατά μήνα Απρίλιο, ενώ η δεύτερη, που έγινε πρόσφατα, ήταν σαφώς αναβαθμισμένη, με επικεφαλής τον Ν. Κοτζιά και τη συμμετοχή του Δ. Μάρδα και της εντυπωσιακής –μου αρέσει πολύ αυτή η κυβέρνηση όταν επιστρατεύει τα μεγάλα όπλα- Θ. Τζάγκρη.

Φοβεροί αυτοί οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι. Θα είπαν, δεν πάμε τώρα που έρχονται Χριστούγεννα να τους θυμίσουμε την ιστορία με τους μάγους από την Περσία που έφεραν δώρα στο Χριστό μήπως συγκινηθούν; Επενδυτές ήταν κι αυτοί.

Παρόλα αυτά, οι Ιρανοί ήταν ανένδοτοι. Τι σκέφθηκαν, νομίζετε; Ότι η αθηναική Πολιτεία τους χρωστά 800 εκατομμύρια ευρώ από προμήθειες πετρελαίου την εποχή που τα ΕΛΠΕ ήταν κρατικός οργανισμός και διακινούσε αυτός μόνο το αργό πετρέλαιο στην Ελλάδα. Όσο, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα αυτή, οι απόγονοι του Δαρείου και του Αρταξέρξη δεν πρόκειται να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οι απεσταλμένοι της αθηναικής συμμαχίας έφυγαν καταπτοημένοι από τα Σούσα, -την Τεχεράνη, ήθελα να πω- και ως τώρα κανείς δεν γνωρίζει αν θα κηρύξει και το χρέος προς την Περσία επαχθές και επονείδιστο. Εκτός κι αν ζητήσει από τους απογόνους των Περσών αυτοκρατόρων να μας αποζημιώσουν για τις καταστροφές που μας προξένησαν κατά τη διάρκεια των περσικών πολέμων...

Διαβάστε ακόμα:

Στα δανεικά η Ελλάδα πριν από το 1821