ΟΧΙ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΙΣ, ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αναρωτιέμαι τι νόημα έχει η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού όταν περάσει σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα η υποχρέωση του κράτους για έγκαιρη καταβολή των μισθών και των συντάξεων στους δικαιούχους τους. Όταν το αν θα πάρει κανείς το μισθό του ή τη σύνταξη του δεν θα έχει σχέση με τις εισφορές και τα χρόνια υπηρεσίας, αλλά με το αν υπάρχει ρευστό.

Νομίζω πως δεν έχει κανένα νόημα να μαλώνουμε πια για το αν το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι αναδιανεμητικό ή ανταποδοτικό και για το αν τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι 45% ή 55%. Είτε το ένα συμβεί είτε το άλλο, σύνταξη γιοκ. Το ΔΝΤ πιέζει την κυβέρνηση να αλλάξει τις προτεραιότητες και να τακτοποιεί πρώτα τις άλλες υποχρεώσεις του και ύστερα -και εφόσον φυσικά επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα– μισθούς και συντάξεις.

Ίσως γιατί δεν θεωρεί απαραίτητη την έγκαιρη πληρωμή ούτε των μισθών ούτε των συντάξεων. Θα είχε πολλή πλάκα, όμως να μας έλεγαν οι του ΔΝΤ ποιες υποχρεώσεις της Ελλάδος μπορεί να ικανοποιούνται πριν από την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Δεν λένε, όμως. Το αφήνουν να εννοηθεί. Πρώτη προτεραιότητα, λοιπόν, είναι η αποπληρωμή των δόσεων του δημοσίου χρέους. Ο παππούς και η γιαγιά μπορούν να περιμένουν. Αλλά και οι μισθωτοί του δημοσίου και οι κάθε λογής επιδοματούχοι.

Τα ποσά που καταβάλλει το κράτος για την εξυπηρέτηση του χρέους μπορεί να αλλάξουν από εβδομάδα σε εβδομάδα, συνεπώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, πότε θα έχουμε έλλειψη ρευστού και πότε και για πόσο καιρό θα μείνουν απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι... Ενδέχεται να μην είναι καν δεύτερη προτεραιότητα η πληρωμή τους.

Προηγούνται οι προμηθευτές του δημοσίου, τα πρόστιμα της Ευρωπαικής Ένωσης για τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις και οποιαδήποτε άλλη εκκρεμότητα από καταβολής ελληνικού κράτους. Η κυβέρνηση βέβαια έχει αποκλείσει αυτά τα σενάρια. Η δέσμευση της είναι κατηγορηματική.

«Αν φθάσουμε ποτέ στο δίλημμα καταβολής συντάξεων ή αποπληρωμής χρέους, θα πληρώσουμε συντάξεις». Τώρα γιατί εγώ ανησυχώ περισσότερο;

Διαβάστε ακόμα:

Πλουτοκρατία επί Σύριζα όσοι παίρνουν 1.000 ευρώ