ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΧΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ;

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Τελικά, δεν θα μείνει τίποτε απούλητο σ’ αυτή τη χώρα. Δεν είναι μόνο η ακίνητη περιουσία του ελληνικού κράτους που πέρασε σε χέρια ιδιωτών για 99 χρόνια, αλλά και η παραχώρηση του φυσικού μας πλούτου.

Το ένα μετά το άλλο, τα προιόντα της ελληνικής γης, χάνουν την ελληνικότητα τους εκχωρούμενα σε άλλες χώρες στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της ανάγκης να πάρει η χώρα την επόμενη δόση. Η ελληνική φέτα που πρόσφατα εκχωρήθηκε στον Καναδά, τώρα εκχωρείται και σε αφρικανικές χώρες μετά τη συμφωνία της Ε.Ε., την οποία υπέγραψε και η Ελλάδα.

Το προιόν είχε πάρει γεωγραφική ονομασία προέλευσης κυρίως γιατί το αιγοπρόβειο γάλα με το οποίο παρασκευάζεται προέρχεται από ελληνικές φυλές που έχουν τη δυνατότητα να βόσκουν στη μοναδική εγχώρια χλωρίδα, με τα 2.500 ενδημικά φυτά της που κάνει τα ελληνικά προιόντα (αρωματικά και θεραπευτικά ), μοναδικά σε ολόκληρη την υφήλιο.

Την ίδια τύχη αναμένεται να έχει και το ελληνικό γιαούρτι, που ήδη οικειοποιήθηκαν Τούρκοι, Καναδοί και Τσέχοι, αλλά και οι ελιές Καλαμών. Το τελευταίο αυτό προιόν είναι μοναδικό στον κόσμο όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για το ...χρώμα του.

Οι ανταγωνιστές μας Ιταλοί, Ισπανοί και Τούρκοι δεν μπορούν να την παράγουν και αναγκάζονται να τη μαυρίζουν με χημική επεξεργασία. Η ελιά Καλαμών είχε κατοχυρωθεί ως Προιόν Ονομασίας Προέλευσης, πλεονέκτημα που χάνεται με την ισχύ της διατλαντικής συμφωνίας Ευρώπης - ΗΠΑ που βρίσκεται στα σκαριά.

Νωρίτερα είχε εκχωρηθεί χωρίς μάχη η μοναδική ποικιλία λαδοελιάς κορωναίικη, την οποία εξέλιξαν οι Ισπανοί μετατρέποντάς τη σε κοντή ελιά και κατεβάζοντας δραματικά το κόστος παραγωγής της.

Τούτο το χώμα είναι δικό μας και δικό τους ή μόνο δικό τους πια;

Διαβάστε ακόμα:

Η Αθηνά βρήκε τον προικοθήρα