Η ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΗ ΜΑΥΡΗ ΣΤΗ ΓΗ

 

Από όνομα δεν λέει. Δεν ξέρω, βέβαια, πώς ακούγεται το Φολορούνσο Αλαμίγια στα νιγηριάνικα. Για τους δυτικούς είναι όνομα δύσκολο, δεν το συγκρατείς με τη μία. Τέλος πάντων, έτσι ονομάζεται η 67χρονη νέα βασίλισσα των πετρελαίων, που από το μηδέν, από τα χαμηλά των χαμηλών έγινε δισεκατομμυριούχος και παγκόσμια παίκτρια στο μαύρο χρυσάφι. Αξίζει τον κόπο να πούμε δυο λόγια για την περίπτωσή της.

Απόγονος φύλαρχου ο πατέρας της σαν καλός μουσουλμάνος παντρεύτηκε 8 γυναίκες κι έκανε 52 παιδιά. Δεν γράφουμε σενάριο, αναφερόμαστε σε γεγονότα που αφορούν την εν ζωή πλουσιώτερη μαύρη γυναίκα στον κόσμο. Η μάνα της, όταν η Φολορούνσο ήταν 7 χρονών, την πήρε από το χέρι, μαζί με τα άλλα δικά της παιδιά και εγκαταστάθηκαν στην Μεγάλη Βρετανία.

Το όνειρο του κοριτσιού που γεννήθηκε σα σήμερα 15 Ιουλίου, το 1951, ήταν να γίνει σχεδιάστρια μόδας και, για να έχει σίγουρο εισόδημα και να φτιάξει την προσωπική της ζωή, σπούδασε σε σχολή γραμματέων στην Αγγλία. Προηγουμένως είχε επιστρέψει στην πατρίδα και πήγε γυμνάσιο - λύκειο σε θρησκευτικό σχολείο.

Επιστροφή πάλι στη Νιγηρία, προσλαμβάνεται γραμματέας σε τράπεζα και παράλληλα, σχεδιάστρια μόδας πλέον, καλλιεργεί προσωπικές σχέσεις με πλούσεις κυρίες και συζύγους πολιτικών.

Η Φολορούνσο Αλαμίγια, από τα 23 παντρεμένη με δικηγόρο, με τον οποίο έκανε 4 γιους, γίνεται κολλητή με την γυναίκα του προέδρου της Δημοκρατίας της Νιγηρίας. Και εξασφαλίζει, μία ράφτρα αυτή, άδεια εκμετάλλευσης σε κάποιο από τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας. Κάνει αμέσως deal με βραζιλιάνικη εταιρεία, «Εσείς έχετε το 40% του κοιτάσματος και επί πλέον το 8% από τα καθαρά κέρδη του 60% που θα είναι δικό μου».

Η κυρία μπήκε στην πρίζα. Βρωμάει μπαρούτι η ευρύτερη περιοχή και οι κολοσσοί Shell, Τοtal κι άλλες εταιρείες πολυεθνικές, που δεκαετίες ξέσκιζαν τα πετρέλαια της Νιγηρίας, αποφασίζουν να τα μαζέψουν. Φτιάχνουν μια κοινοπραξία και όλο το έργο το σπάνε σε 5-6 κομμάτια και το πουλάνε στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Νιγηρίας αλλά και σε ιδιώτες.

Η εταιρεία της Φολορούνσο που παρήγαγε 200.000 βαρέλια την ημέρα εξαγοράζει κι άλλα κοιτάσματα. Το ίδρυμα της χορηγεί υποτροφίες σε χώρες και ορφανά που θέλουν να σπουδάσουν.


Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ