Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΣΙΝΤΛΕΡ

 

Η λίστα του Σίντλερ. Αυτός είναι ο τίτλος της ταινίας. Δεν μπορούσε να έχει άλλον τίτλο, το γεγονός μοναδικό και συγκλονιστικό πέρασε στην Ιστορία ως Η Λίστα του Σίντλερ. Η λίστα Εβραίων καταδικασμένων να αφήσουν τα κόκκαλά τους στα στρατόπεδα εξόντωσης του Χίτλερ, και τελικά κάποιοι γλύτωσαν χάρις στο μέλος του ναζιστικού κόμματος Όσκαρ Σίντλερ.

Η αλήθινή αυτή ιστορία έγινε εκπληκτικό φιλμ από τον πολύ σπουδαίο Αμερικάνο κινηματογραφιστή Στήβεν Σπήλμπεργκ, Εβραίο βέβαια, έναν ταλαντούχο και προχωρημένο για την εποχή του σκηνοθέτη. Ταινία αριστούργημα. Πλησιάζει το τέλειο, τουλάχιστον έτσι την εισέπραξα όταν την είδα. Στο Schindler's List, του 1993, παίζουν ο Ιρλανδός Λίαμ Νίσον, στο ρόλο του Σίντλερ (φώτο), ο Άγγλος Ρέιφ Φάινς, ρεσιτάλ ηθοποιίας, και ο ινδικής καταγωγής Βρετανός Μπεν Κίγκσλεϋ.

Ο Γερμανός επιχειρηματίας Όσκαρ Σίντλερ πέθανε στα 66 του, σα σήμερα στις 9 Οκτωβρίου, το 1974, και τάφηκε στο Ισραήλ. Μετά τον πόλεμο κάθε χρόνο ταξίδευε στο Ισραήλ, ήταν επόμενο η ζωή του να δεθεί με τους Εβραίους, λόγω της «Λίστας».

Ο Χίτλερ κάνει πολέμους, ο Σίντλερ θέλει να κονομήσει από τις μπίζνες. Οι Γερμανοί μπουκάρουν στην Πολωνία, ξεκινάει το έργο του Β' παγκοσμίου πολέμου, ο Σίντλερ τρέχει στη Βαρσοβία να εκμεταλλευθεί τις νέες συνθήκες. Το τελευταίο που σκέπτεται είναι η πολιτική, καλλιεργεί προσωπικές σχέσεις με αξιωματούχους των ναζί μονάχα για να τους δωροδοκεί.

Η ιδέα του Σίντλερ. Να στήσει ένα εργοστάσιο και για πάρτη του να δουλεύουν Εβραίοι αιχμάλωτοι. Τη σκέψη αυτή του τη σφύρξε ένας γάτος Εβραίος λογιστής, μάλιστα του υποσχέθηκε και εβραϊκά κεφάλαια. Ο Σίντλερ έπεισε Γερμανό αξιωματικό, διότι είναι καλό για την πατρίδα να βάλουν μπροστά το εργοστάσιο με φτηνά εργατικά χέρια. Έτσι γλύτωσαν τουλάχιστον χίλιοι Εβραίοι από το γκέτο.

Τελειώνει ο πόλεμος και ο Όσκαρ Σίντλερ είναι χρεοκοπημένος. Αποτυχημένος βιομήχανος. Δεν έχει να φάει. Τον συντηρούν Εβραίοι, από φιλανθρωπία. Επειδή έσωσε ανθρώπους της φυλής τους. Και επειδή κατέθεσε εναντίον των χιτλερικών στις δίκες των εγκληματιών πολέμου.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ ΓΕΝΝΑΕΙ... ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ