ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΣΑΡΑΦΗΔΕΣ

 

Το ακούς και σαλτάρεις. Πετάγεσαι μέχρι το ταβάνι. Πλεόνασμα, λέει, παρουσιάζει η εθνική οικονομία της Νορβηγίας. Δις ευρώ σε τριψήφια νούμερα. Μια χώρα της Ευρώπης, όχι εκτός πλανήτη, όχι από κόσμο εξωγήινο, δεκαετίες την έχει μοντάρει τη δουλειά και δεν την απειλεί ούτε υποψία χρεοκοπίας. Γιατί;

Άγρια μεσάνυχτα έχει όποιος πει ότι οι Νορβηγοί προκαλούν με τη... νοικοκυροσύνη τους διότι σ' αυτή τη χώρα υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί. Όχι, κύριοι. Δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι θέμα κοινωνίας. Σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου υπάρχουν παντού, φαύλοι, αδίστακτοι, θεατρίνοι πολιτικοί που πουλάνε σοσιαλισμό, δημοκρατία, αλλαγή, όλα αυτά τα πούστικα. Η κοινωνία είναι, οι δομές της κοινωνίας έχουν το λόγο, διότι στο γήπεδο δεν δίνουν χώρο στον απατεώνα κομματάρχη να κάνει το ψεύτικο παιχνίδι του.

Ο σάλιας και τυχοδιώκτης πολιτικός ή το κόμμα του που εκπροσωπεί το 1% και το 3% από το περιθώριο θα εκτιναχθεί σε επικίνδυνα ποσοστά μόνο αν η κοινωνία σαπίσει, αν χρεοκοπήσει οικονομικά. Σκέψου την Ελλάδα που είναι μια εύκολη κοινωνία, γι αυτό παραδομένη μονίμως στο ψέμα. Στην κάλπικη υπόσχεση, την λένε και... δέσμευση, και ελπίδα. Επειδή στο μπουρδέλο οι λουμπίνες αρχηγοί κομμάτων πουλάνε κομπίνα με κουλτούρα.

Σοβαρό, οργανωμένο κράτος η Νορβηγία, γι' αυτό όλα ήταν ρολόϊ, ακόμα και σε εποχή παγκοσμιοποίησης και οικονομικής κρίσης. Όλα ήταν υπό έλεγχο και το μαγαζί τους, δηλαδή το κράτος τους παρουσιάζε κέρδη. Πάντα είχαν πακέτα ατέλειωτα στην καβάτζα.

Κάνω μια σκέψη. Αν κάποια γατιά με γυάλινα μάτια βάλουν στο σημάδι και τους Νορβηγούς, θα καταφέρουν να τους ξαλαφρώνουν. Όπως έκαναν στην Ελλάδα. Κάποιοι παγκόσμιοι επενδυτές, κάποιοι μεγαλοσαράφηδες που έστησαν το κόλπο, στο αβαβά βέβαια με κάποιους τοπικούς πολιτικούς ορκισμένους υπέρ του λαού. Και μετά να τρέχουν και οι φουκαράδες οι Νορβηγοί και να μη ξέρουν από πού τους ήρθε.

Ήταν να μπει στο σχέδιο τους το έργο που ξεκίνησαν να ξεπατώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα. Πριν χρόνια. Πριν δεκαετίες. Η σωστή δουλειά θέλει προετοιμασία, και δεν αποδίδει από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπογράφεται π.χ. μια συμφωνία με τα Σκόπια, αφού το έργο ξεκίνησε πριν 20 και 30 χρόνια και προβλέπεται να κάνει ταμείο μετά από 30 και 40 χρόνια. Και να μη χρεώνεται κανένα στήσιμο κανένας.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΓΙΝΕ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΚΙ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥ