ΕΝΑΣ ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ ''ΖΗΚΟΣ'' ΣΤΟ ΧΑΡΛΕΜ

 

Άκουσα για πρώτη φορά το όνομά του πριν από 25 χρόνια. Μου έκανε εντύπωση όταν είδα τη φωτογραφία του. Άσχημος. Χοντρέλος. Ρε, τον μπαγάσα! Πώς έκανε τόσα λεφτά ένας τόσο κακάσχημος τύπος. Από το μηδέν, το μείον μηδέν ο άνθρωπος έγινε ένας αξιοσέβαστος αυτοδημιούργητος μπιλιοναίρ. Και όσο πλούτιζε τόσο εφάρμοζε τον εβραϊκό κανόνα, όχι τα λεφτά μας σε μια μπίζνα, δεν ξέρεις τι ζημιά θα πάθει ένας τομέας της οικονομίας.

Το όνομα του Τζων Κατσιματίδη, του χοντρομούρη και χοντροσώματου, συχνά πυκνά επανέρχεται στην επικαιρότητα, πότε π.χ. με την πρότασή του να αγοράσει το Hilton Αθηνών, πότε να μπλεχτεί σε μπίζνες με λιμάνια, αεροδρόμια κ.α. Ελληνοαμερικάνος είναι, πιο σωστά Αμερικάνος, γεννημένος στην Ελλάδα, και επί της ουσίας τα λεφτά του δεν είναι ελληνικά. Αυτό μας ενδιαφέρει. Αν, λοιπόν, κάνει ντου στην πατρίδα, κάποια πακέτα του θα έλθουν απ' έξω. Όχι να γίνει η αγορά με λεφτά που βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες.
Μπίζνες κάνει ο Τζώνης Κατσιματίδης που ήρθε στη ζωή το 1948, σα σήμερα 7 Σεπτεμβρίου κι έχει το ψώνιο με την πολιτική. Γι' αυτό ο κάθε ρεπουμπλικάνος υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ τον έχει από κοντά. Είναι και φιλάνθρωπος ο Τζώνης, κάνει επώνυμες φιλανθρωπίες, όμως στα νταραβέρια τα επιχειρηματικά είναι ωμός, σκληρός.

Πριν καν ανοίξει τα μάτια του, μηνών ακόμα ο ίδιος, οι γονείς του ξενητεύτηκαν στις ΗΠΑ. Γιος φαροφύλακα από τη Νίσυρο ξεκίνησε ''Ζήκος'' σε μπακάλικο, από υπαλληλάκος έγινε αφεντικό στο... μισό μαγαζί που έβγαζε μεροκάματο και στη συνέχεια ιδιοκτήτης της πρώτης αλυσίδας μίνι-μάρκετ στις ΗΠΑ. Μανάβικα, μπακάλικα και σία. Ο Γιαννάκης, ο κάποτε μπακαλόγατος που μεγάλωσε σε φτωχογειτονιά του Χάρλεμ, προχώρησε σε σουπερμάρκετ, βενζινάδικα, αεροπλάνα. Έριξε λεφτά στις κατασκευές, στα ακίνητα, στον τουρισμό, στις μεταφορές, όχι όλη η επιχειρηματική του δράση σ΄ένα καλάθι.

Μεγάλος και τρανός ο Κατσιματίδης (στη φώτο, αριστερά δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ) παίζει πρώτο τραπέζι πίστα και στα δυο κόμματα, ρεπουμπλικάνικο και δημοκρατικό, και με την εκκλησία. Και δεν τσίμπησε το λουκούμο, όταν κάποιοι μαγκίτες του σφυρίξανε του Τζώνη του χοντρομπαλά και βοϊδοκεφάλα ότι η Ελλάδα της τρόικας και του μνημονίου κρύβει ευκαιρίες και όρμα να επενδύσεις στην πατρίδα την κατακαϋμένη.

Διαβάστε ακόμα:

ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ... ΠΛΑΝΗΤΕΣ