ΑΝΟΙΚΤΟΜΑΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ...

 

Αποκάλυψη. Το 2008 η κρίση κτύπησε την πόρτα της Ελλάδος και ουδείς πήρε πρέφα. Το χειρώτερο; Λίγο αργότερα όσοι αντελήφθησαν ότι πλησίασε η χολέρα στη χώρα έκαναν το κορόιδο.

Κυβέρνηση Καραμανλή. Ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, τότε σύμβουλος της Eurobank, με βλέμμα σκοτεινό λέει σε κάποιον δημοσιογράφο: “Ανέβηκαν τα σπρεντ”. Είναι η αρχή της κατηφόρας για την Ελλάδα.

Τι είναι “σπρεντ”; Λέξη άγνωστη. Πολύ γρήγορα, όμως, τα σπρέντ έγιναν ψωμοτύρι της πολιτικής και οικονομικής καθημερινότητας. Όλοι πια μιλούσαν για τα σπρεντ, όλοι κυνηγούσαν τα σπρεντ.

Είναι εποχή που βάρεσε κανόνι η αμερικανική τράπεζα Λήμαν Μπράδερς και οι κυβερνητικοί και παρακυβερνητικοί του συστήματος εδώ στην Ελλάδα σχεδόν ειρωνευόντουσαν τις ΗΠΑ, τους μαλάκες αυτούς που την πάτησαν. Ενώ εμείς εδώ απολαμβάνουμε την οικονομική άνθηση, είμαστε μια χαρά. Τις δυο τρομάρες τις ξέχασαν κλειδωμένες στο σκοτάδι.

Τσιμουδιά οι Καραμανλήδες και οι Προβόπουλοι, το 2008. Να βαρέσουν συναγερμό, να προλάβουμε ό,τι μπορούμε, μην την φάμε την τσεκουριά κατακέφαλα. Τίποτα, όμως. Και έδεσε το γλυκό μετά από ένα χρόνο, όταν προεκλογικά ο Παπανδρέου ήθελε να γίνει πρωθυπουργός, δεν κρατιόταν μα τίποτα. Ο George είχε θυμώσει κάργα πατριωτικά: “Λεφτά υπάρχουν”.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης γεννήθηκε το 1955, σα σήμερα στο χωριό Πούλιθρα της Αρκαδίας, δίπλα στο Λεωνίδιο. Με υποτροφία έβγαλε το αμερικάνικο κολέγιο και φοίτησε στο Χάρβαρντ. Καθηγητής σε αμερικάνικα πανεπιστήμια και οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Σημίτη και Παπανδρέου. Πέρασε και από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Εθνική Τράπεζα. Επί πρωθυπουργού Σαμαρά αντικατέστησε τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο οικονομικών.

Άνθρωπος της δουλειάς και του συστήματος ο Χαρδούβελης, την είδε πρώτος τη ζημιά, αλλά δεν κατάφερε να οδηγήσει το σαράβαλο στο συνεργείο.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ...