Η ΠΙΟ ΧΟΝΤΡΗ ΖΗΜΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

 

Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει. Τόσο απλά. Ό,τι κατεβαίνει, ξανανεβαίνει. Αυτές είναι οι Μεγάλες Αλήθειες της ζωής. Να σου πω και μια ακόμα; Για πάρτη σου. Ό,τι έχει γίνει, ξαναγίνεται. Το πιο απίθανο. Έγινε; Ε, θα ξαναγίνει. Πήρες χαμπάρι. Στο ξαναβάζω στην πρίζα.

Το πιο φοβερό, το πιο απίθανο, το πιο καταστροφικό, το πιο θεϊκό, αφού συνέβη μια φορά, είναι αδύνατον να μη ξανασυμβεί. Είναι ο τεράστιος της αιωνιότητας αρχιμαλάκας όποιος αποκλείει την πιθανότητα της επανάληψης.

Σα σήμερα 24 Οκτωβρίου, το 1929, προέκυψε το περιβόητο ''κραχ'' στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ταράκουλο έπαθαν οι μετοχές στη Wall Street. Λες και τις βάρεσε σεισμός. Η μεγαλύτερη οικονομική ζημιά στην Ιστορία των ΗΠΑ, με αρνητικές επιδράσεις στις οικονομίες της Δύσης.

«Προέκυψε» είπα.. Άρα, η ''Μαύρη Πέμπτη'', έτσι αποκαλείται το κραχ, δεν ήταν γεγονός στημένο. Το χοντρό παιχνίδι δεν στήνεται. Η μαγκιά δεν είναι να στήσεις, αλλά να μυριστείς το έργο, να μπεις στο παιχνίδι, να εκμεταλλευθείς την κατάσταση. Γιατί να στήσεις; Έχει κόστος το στήσιμο. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα σου κάτσει η βρωμοδουλειά.

«Προέκυψε», λοιπόν. Άλλη μια αλήθεια. Κάποια πράγματα προκύπτουν, γίνονται μόνα τους. Πρώτος μεγάλος πόλεμος και επιτόπου άρχισαν να δουλεύουν στο φουλ οι μηχανές με συνέπεια οι χοντρές κονόμες. Για μια δεκαετία όλα μέλι γάλα. Κι εκεί γυρίζει τα χαρτί. Είπαμε. Δεν είπαμε; Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει. Μην τα ξαναλέμε. Ό,τι κατεβαίνει, ξανανεβαίνει. Ο πλούτος μετά τον πόλεμο άνοιξε το δρόμο στο κραχ.
Στο χρηματιστήριο. Όσο κι αν ανέβει, θα έρθει η στιγμή, κάποτε, μετά από ένα μήνα, ένα χρόνο, δέκα χρόνια, να ξαναπέσει. Και όταν με το καλό ξανά μανά ανέβει, δεν αποκλείεται να κάνει νέο ρεκόρ ο δείκτης. Και μετά ξανά μανά να ξαναπέσει.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΓΚΡΑΝ ΣΟΥΞΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ... ΑΘΩΟΥΣ ΟΛΟΥΣ