ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΛΟΥΚΙ

 
Είμαστε σε λούκι. Χοντρά χωμένοι στο λούκι, το άγνωστο. Ποτέ στη μικρή μας Ιστορία- όχι περισσότερο από δυο αιώνες- δεν μας ξανάτυχε τέτοιο έργο. Λέω για τα πετρέλαια της Ελλάδος. Οπότε δεν μπορείς να ξέρεις τι σε περιμένει. Δεν είσαι σε θέση να μετρήσεις, όχι πόσα βαρέλια πετρέλαιο θα βγάζεις, αλλά ποια ακριβώς θα είναι η καταδίκη σου. Σε ποιες περιπέτειες θα μπεις.
Καμία χώρα μικρή που έχει πετρέλαιο στο υπέδαφος δεν έχει καθαρίσει. Ούτε μία! Καμιά δεν την έβγαλε καθαρή. Μιλάμε για κανονική κατάρα. Επειδή θα βγάλεις πετρέλαιο μόνον όταν ''άλλοι'' θα το αποφασίσουνε. Το πότε και ποια ποσότητα θα γράφει το κονταίρ.
Το λογαριασμό, τόσα βαρέλια, επί 90 δολάρια το καθένα, τόσα δις ευρώ θα κονομάει η Ελλάδα, τόσα οι ''άλλοι'', είναι δουλειά ''άλλων''. Ελληνικό το μαύρο που θα βγαίνει από το νερό, αλλά δεν είναι σε θέση η Ελλάδα και να κάνει μόνη της το βγάλσιμο, την εξόρυξη, και να ρεγουλάρει την όλη δουλειά. 
Άμα ήτανε έτσι, άμα μόνη της αποφάσιζε η Ελλάδα, τότε θα είχε ξεκινήσει πριν χρόνια, πριν κάποιες δεκαετίες. Μπήκαμε στο κόλπο γιατί ''άλλοι'' αποφάσισαν ότι τώρα τους συμφέρει να ξεκινήσει η δουλειά. Το λούκι, που λέγαμε.
Διαβαστε ακομα:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΟΥΠΟΛΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ