Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ

 
Δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα στην Ευρώπη, έκατσε στο έργο και ο κορονοϊός, και το πράμα όλο και θα βρωμάει. Μη κοιτάς που δεν το λένε, το αντιλαμβάνεται ο καθένας και με μέτριο νιονιό. Όλο το μυστικό στην οικονομία, περί αυτής ο λόγος, είναι η κίνηση. Η κινητικότητα. Να κινείται το χρήμα. Να αλλάζει τσέπες. 
 
Να έρχονται τα φράγκα στην τσέπη σου και να τα ξοδεύεις. Μικρό το πρόβλημα αν ένα άλφα ποσό ο καθένας το καβατζάρει. Το κάνει κομπόδεμα. Αν το χρειαστούν οι λύκοι, έχουν τον τρόπο τους να στο πάρουν και θα πεις ένα ευχαριστώ. Κάτι θα μαγειρέψουν και θα μείνεις χωρίς μια στην άκρη. Νόμιμα θα στο κλέψουν οι λύκοι.
 
Άλλο είναι το θέμα μας. Με το covid-19 και τα lockdown αντιληπτό ότι περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό οι έξοδοι από το το σπίτι και οι μετακινήσεις. Με συνέπεια να περιορίζεται και η κινητικότητα του χρήματος. Ποιος, όμως, φταίει περισσότερο που πριν σκάσει μύτη ο κορονοϊός, η Ευρώπη είχε αρχίσει οικονομικά να μπαίνει σε λούκι;   
 
Όχι, βέβαια, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αναφέρω δυο χώρες μικρού μεγέθους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευθύνη πέφτει στην πρώτη οικονομική δύναμη, την Γερμανία. 

Η οικονομία. Εκεί παίζεται το έργο. Τι θα πει οικονομία; Η λέξη, βέβαια, είναι ελληνική. Σύνθετη. Οίκος και νομή. Το ρήμα είναι νέμω. Νέμω τα του οίκου μου. Τα λεφτά που κερδίζω τα μοιράζω σωστά, ανάλογα με τις ανάγκες μου. Όχι όλα στα μπουζούκια, ούτε τα μισά να τα φάει ο τζόγος ή οι γυναίκες.

Πρώτη δύναμη η Γερμανία επειδή παράγει το περισσότερο χρήμα. Αυτό θα πει οικονομία. Τι έσοδα έχω, όχι πόσο τσιγκούνης είμαι. Άλλο οικονόμος άνθρωπος, άλλο σπαγγοραμένος. Αυτός που με σπάγγο ράβει τις τσέπες.

Τι γίνεται με την Γερμανία; Έφτασε να μαζέψει το περισσότερο από ποτέ χρήμα. Μήπως δεν θα ήθελε και η ίδια η Γερμανία να βρίσκεται με τόσα πολλά πλεονάσματα. Να τα κάνει, τι; Να αρχίσει να προετοιμάζεται για Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανοησίες. Ο γάμα Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει και το τελευταίο που χρειαζόταν ήταν τα όπλα.

Διαβαστε ακομα:

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ… ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗ