ΘΗΡΙΟΔΑΜΑΣΤΗΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ

 
Ο βασιλιάς της ζούγκλας είναι η τράπεζα. Ποιο λιοντάρι; Σε παρακαλώ. Στη ζούγκλα το λιοντάρι δεν είναι το πιο ισχυρό ζώο, ούτε το ανίκητο. Μη βρεθεί με τον ελέφαντα και δεν βλαστημήσει το γάλα της μάνας του όταν τα 'βαλε με ελέφαντα και δεν την κοπάνησε στα σίγουρα. Στο θέμα μας, όμως...
 
... Υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποιος στο τετ α τετ με το λιοντάρι, στο χώρο του, και να να γλυτώσει. Να του χαρίσει τη ζωή το άγριο ζώο ακόμα κι αν είναι πεινασμένο. Να σε λυπηθεί η τράπεζα δεν γίνεται. Ποτέ. Και χορτάτη να 'ναι η τράπεζα θα κατασπαράξει τον... πελάτη.
 
Ούτε η τράπεζα φταίει επειδή ενεργεί όπως το θηρίο της ζούγκλας, ούτε το λιοντάρι όταν δεν τη χαρίζει σε κανέναν. Φταίει αυτός που μπερδεύεται μαζί τους. Που παίρνει δάνειο από το κτήνος. Που κάνει βόλτα στα κατατόπια της ζούγκλας.
 
Γιατί δεν φταίει η τράπεζα; Επειδή δεν είναι άνθρωπος. Είναι μηχανισμός. Είναι οργανισμός. Δεν είναι σε θέση πρακτικά να συναλλάσσεται, να διαπραγματεύεται, να ελίσσεται παρά μόνο να δρα και να αντιδρά όπως το κτήνος. Που δεν έχει δυνατότητα να ομιλήσει, να σκεφτεί, να παζαρέψει. Έχει μάτια το κτήνος, αλλά δεν βλέπει χρώματα. Έχει αυτιά αλλά δεν ακούει μουσική, πόνο. κεραυνό.
 
Η τράπεζα δεν είναι κράτος, είναι υπεράνω του κράτους. Τράπεζα λειτουργεί χωρίς κράτος, όχι το αντίθετο. Χωρίς τράπεζες είναι στον αέρα το κράτος. Γι' αυτό το κράτος είναι η φιλιπινέζα των τραπεζών. Γι' αυτό οι κυβερνήσεις νομοθετούν στο όνομα του λαού, αλλά στην πραγματικότητα προς το συμφέρον των τραπεζών.
 
Το σουρεαλιστικό των ημερών. Ρεκλάμες πληρωμένες των τραπεζών στα ΜΜΕ. Διαφημίσεις με τις οποίες το κτήνος που λέγεται τράπεζα παρουσιάζεται ως κοινωνικός παράγων. Αρωγός της κοινωνίας. Να, γιατί όοοοοολα τα ΜΜΕ δεν λένε τίποτα για την κτηνωδία των τραπεζών. Ποιο μέσο θα αρνηθεί το χρήμα της τραπεζικής ρεκλάμας για κάνει... κριτική και να παίξει τον θηριοδαμαστή των τραπεζών;
Διαβαστε ακομα: