Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ... ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Αν  ο πρόσφατος ανασχηματισμός έγινε για ένα μόνο λόγο, αυτός δεν είναι  άλλος από τη μείωση των συντάξεων. Φαντάζει υπερβολικό, αλλά γιατί νομίζετε άλλαξε ο Κυριάκος τον «χουβαρντά» Βρούτση με τον «μετρημένο»  Χατζηδάκη, που έχει συνδέσει τη ζωή του με μεταρρυθμίσεις, όπως την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και του ΟΣΕ, τις αλλαγές στο καθεστώς της ΔΕΗ, την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης κ.α. Το έκανε για να φέρει τα πάνω κάτω στο ασφαλιστικό, ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες , τις περικοπές, τα αναδρομικά, τους επαναϋπολογισμούς των συντάξεων. Οι συντάξεις απορροφούν 27 δισεκατομμύρια ετησίως, ποσό τεράστιο  αν λάβεις κανείς υπόψη του  ότι τα έσοδα από τη φορολογία μόλις που φτάνουν τα 53 δισεκατομμύρια. Τα 27 δισεκατομμύρια των συντάξεων αντιστοιχούν στο 16% του ΑΕΠ,  ποσοστό που η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να το κατεβάσει στο 12 %, δηλαδή κατά 10 δισεκατομμύρια .

 

Πως θα εξοικονομηθούν τα ποσά αυτά:; Ή με  δραστική περικοπή των συντάξεων (κατά τουλάχιστον 35%) ή με νέα δυσβάσταχτη  φορολογία, που είναι αδύνατον να επιτρέψουν οι δανειστές, οι οποίοι, ως γνωστόν, πιέζουν για φορολογικές ελαφρύνσεις. Ήδη ο υφυπουργός  Π.Τσακλόγλου, που θεωρείται αυθεντία  στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση από την περίοδο της συνεργασίας του με τον Κώστα Σημίτη, έχει προετοιμάσει το έδαφος για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ το παζλ  της νέας μεταρρύθμισης συμπληρώνουν οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, που προβλέπουν:

 

·  την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

·  την αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής κύριας σύνταξης ανάλογα με την ηλικία συνταξιοδότησης.

·  τον εξορθολογισμό των κανόνων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

·  την συγχώνευση όλων των σημερινών επιδομάτων σε ένα, με εξαίρεση τα επιδόματα ανεργίαςαναπηρίας και στέγασης.

·  τον πλήρη ανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας.

 

Βεβαίως  ο Γιάννης Βούρτσης είναι ένας βαθύς γνώστης του ασφαλιστικού, αλλά μία σοβαρή μεταρρύθμιση απαιτεί πολύ περισσότερα από τη γνώση του θέματος για να περπατήσει, όπως πολιτικές συναινέσεις και άλλους  δύσκολους πολιτικούς χειρισμούς. Ο πρωθυπουργός έκρινε  ότι ο Χατζηδάκης έχει την εμπειρία να λύσει τον γρίφο κυρίως γιατί πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, ξέρει να ελίσσεται και να επιτυγχάνει συμβιβασμούς, ενώ όταν οι  περιστάσεις το απαιτούν βάζει σε δεύτερη μοίρα το πολιτικό κόστος. Άλλωστε, θα έχει στο πλευρό του τον... Βρούτση  που ανέλαβε  χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στη μάχη της Βουλής...

 Διαβαστε ακομα:

ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ