ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΜΙΣΟΥΝΕ, ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ

 

Ποιος τολμάει στα ίσα να πει ένα καλό λόγο για τον καταραμένο καπιταλισμό; Οι ίδιοι οι καπιταλίστες, αυτοί που κερδίζουν πολλά χάρη του θεού, που λέγεται καπιταλισμός, κάνουν το κορόιδο. Γιατί; Το είπαμε. Δεν το είπαμε; Επειδή ο καπιταλισμός είναι από εκείνους τους θεούς και δεν έχουν ανάγκη να τους παινέσεις.

Αθάνατος ο καπιταλισμός. Από τότε που γεννήθηκε, που ήρθε στη ζωή των ανθρώπων πριν από διακόσα χρόνια. Αθάνατος και πάρα πολύ δυνατός. Ένας θεός φυσικός, της ανθρώπινης φύσης δημιούργημα. Δεν έχει ανάγκη επαίνους, ούτε ήρωες. Και δεν πολεμιέται με πολέμους και πεζοδρομιακές αντιδράσεις, πορείες, διαδηλώσεις κλπ.

Αμαρτωλός ο καπιταλισμός. Βεβαίως. Και δολοφονικός. Και εχθρικός. Και αντιλαϊκός. Ό,τι θες πες σε βάρος του. Δεν καταλαβαίνει τίποτα. Γιατί, όμως; Επειδή είναι απαραίτητος! Αναπόφευκτος. Αναγκαίο κακό, που λένε. Δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτόν, πλούσιοι και φτωχοί.

Έχουν γραφτεί ατέλειωτα πράματα ενάντια του καπιταλισμού. Από στοχαστές, φιλοσόφους, ιστορικούς, κοινωνιολόγους, πολιτικούς. Το φτύσιμο της αιωνιότητος θα φάει όποιος πει, όσο σεμνά γίνεται, κάτι υπέρ του καπιταλισμού. Κι όμως τίποτα δεν υπάρχει που να φοβίζει τον καπιταλισμό. Πάντα δικαιωμένος. Γιατί; Επειδή είναι αληθινός θεός. Επειδή τον κρυφολατρεύουν και όσοι δεν τον πιστεύουν.

Διαβαστε ακομα:

ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ Ο… ΜΕΣΑ Σ’ ΟΛΑ ΡΟΥΒΑΣ