ΔΙΑΒΟΛΙΚΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ

 
Το σκάνδαλο Panama Papers. Ξέσπασε το 2016 κι αφού ο πλανήτης όλος έμαθε όσα έμαθε, ρούφηξε το αυγό του και πάμε για άλλα. Τι άλλο περισσότερο; Και πολλά βγήκαν στη φόρα. Ποιοι επώνυμοι από κάθε γωνιά του γλόμπου, πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες είχαν καβατζάρει τα χρήματα τους σε απόκρυφες εταιρείες, παράκτιες και σε περιοχές παραδεισένιες, εκεί όπου η φορολογία είναι άγνωστη.
Το 1986 δύο δικηγόροι συνεταιρίστηκαν με στόχο να στήσουν εταιρεία, δικηγορική βέβαια, την Mossack Fonseca, που έγινε παγκόσμια γνωστή τον Απρίλιο του 2016 όταν ξέσπασε η απίθανη υπόθεση Panama Papers. Οι χιλιάδες off-shore εταιρείες με το αδήλωτο χρήμα εκατοντάδων πελατών του δικηγορικού δίδυμου.
Ο Γιούργκεν Μοσάκ, γιος εγκληματία ναζί, ο οποίος μετά τον πόλεμο κατάφερε να την κοπανήσει από την Γερμανία στον Παναμά. Ο συνέταιρος είναι ο Ραμόν Φονσέκα Μόρα, που γεννήθηκε το 1952, σα σήμερα 14 Ιουλίου, και ήθελε να γίνει παπάς. Το ιερατικό λειτούργημα έχασε κάποιον, αλλά τον κέρδισε το δικηγορικό λειτούργημα.
Λειτούργημα είναι να φροντίζεις το πρόβλημα του αλλουνού, των αλλωνών, εκείνων που με διάφορους τρόπους, νόμιμους και γκαγκστερικούς, κερδίζουν χρήματα και δεν γουστάρουν να ξέρει κανείς πόσα είναι και από που προέρχονται. Και θέλουν το σκοτάδι στα οικονομικά τους όχι μόνο για να αποφύγουν τη φορολογία. Όλοι αυτοί βολεύτηκαν με το δίκτυο Mossack Fonseca.
Δεν είναι τυχαίο πρόσωπο ο Ραμόν, ο ένας από τους δύο «δικηγόρους του διαβόλου», όπως τους χαρακτήρισε ο παγκόσμιος τύπος. Ένα απόλυτα συγκροτημένο άτομο με τα κατάλληλα προσόντα και τις απαιτούμενες εμπειρίες για να διαχειριστεί ως server τα δις των δις των πελατών.
Συγκεκριμένα. Εκτός από τα νομικά ο Ραμόν Φονσέκα Μόρα σπούδασε επιχειρηματικό δίκαιο στο London School of Economics. Έγινε αρχηγός κόμματος στον Παναμά και μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ήταν υπουργός-σύμβουλος του προέδρου της χώρας Χουάν Κάρλος Βαρέλα. Ένα είδος «υπουργού επικρατείας», όπως ο σύντροφος Νίκος Παππάς του Τσίπρα, και ο πολιτικοποιημένος διανοούμενος προοδευτικός στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς Ραμόν Φοσένκα. 
Πατέρας έξι παιδιών είναι ο Φονσέκα, και - το μεγάλο του απωθημένο - συγγραφέας. «Ο χορός των πεταλούδων» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, εκδόθηκε το 1986. Έγραψε κι άλλες νουβέλες, το magnus opus της λογοτεχνικής του δράσης είναι το βιβλίο του «Mister Politicous», του 2012, ένα μυθιστόρημα από τις εμπειρίες του στην πολιτική. Ελπίζουμε να γράψει  κάποτε και για το σκάνδαλο Panama Papers στο οποίο είχε ρόλο πρωταγωνιστικό.
Διαβαστε ακομα: