ΕΥΕΓΕΡΤΗΣ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η Ελλάδα κάποτε είχε τόσα πολλά άξια τέκνα, μάλιστα έκανε ακόμη και ...εξαγωγή πρωθυπουργών. Ένας από αυτούς ήταν ο γνωστός ευεργέτης Απόστολος Αρσάκης, ο οποίος το 1862, σά σήμερα 22 Ιανουαρίου, ανέλαβε πρωθυπουργός της Ρουμανίας στη θέση του δολοφονηθέντος Καρατζίο. Καταγόταν από την Χοταχόβα της Βορείας Ηπείρου και ήταν γιος του Κυριάκου Αρσάκη, ο οποίος ήταν ξάδελφος με τους αδελφούς Τοσίτσα.

Ο Αρσάκης μπήκε από το 1822 στη διπλωματική υπηρεσία του ηγεμόνα της Βλαχίας, από την ένωση της οποίας με την Μολδαβία προέκυψε η Ρουμανία. Το 1857 εξελέγη βουλευτής και το 1860 διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών. Στον πρωθυπουργικό θώκο παρέμεινε δύο χρόνια, μέχρι τις 24 Ιουνίου 1862 οπότε αντικαταστάθηκε από τον Γεώργιο-Γρηγόριο Καντακουζηνό απόγονο παλιάς οικογένειας πριγκήπων της Βλαχίας που έχει τις ρίζες της στον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, τον Ιωάννη Καντακουζηνό.

Ο Αρσάκης παρέμεινε στην πολιτική μέχρι το 1867, οπότε και άρχισε τις αγαθοεργίες που τον ανέδειξαν μεγάλο εθνικό ευεργέτη. Με δικές του δαπάνες αποπερατώθηκε το Μέγαρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας επί της Πανεπιστημίου, ενώ στη συνέχεια για τη συντήρηση του έδωσε 800.000 δραχμές.

Το κτίριο αυτό όπου στεγάστηκε Λύκειο Θηλέων γόνων ευκατάστατων οικογενειών ονομάστηκε προς τιμήν του «Αρσάκειον». Τον θάνατο του πένθησε το προσωπικό του Ιδρύματος επί 40 μέρες και κάθε χρόνο οι τρόφιμοι της Σχολής σε τελετή των εξετάσεων ψάλλουν τον «Αρσάκειο Ύμνο».
Ο Απόστολος Αρσάκης γεννήθηκε σε χωριό της Πρεμετής, στο Αργυρόκαστρο, Ιανουάριο του 1792 και πέθανε στο Βουκουρέστι το καλοκαίρι του 1874.
Διαβαστε ακομα:

ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟ ΑΝΤΙΒΙΕΤΝΑΜ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ